Rekonstrukcija djetinjstva

Izložba fotografija mlade autorice Nike Petković, u četvrtak 23. svibnja, u 19 sati, u Slovenskom domu KPD "Bazovica" u Rijeci.

Come back 

Fotografska slika otvoreni je prostor za niz interpretativnih mogućnosti. To je platforma za nizanje najfinijih soneta o vremenu i prostoru, o ljudima, o mijenama, o afirmaciji. Fotografija je medij koji govori o onome što se desilo ili onome što je u određenom vremenu bilo dio neke stvarnosti. Znači, fotografija u svojoj elementarnoj pojavnosti svjedoči stvarnost. Zato je i u našem biću uvjerenje da kroz fotografsku sliku gledamo istinu onakvu kakva ona jest. Nika nema otprije snimljene fotografije koje ju potiču i evociraju na prošlo vrijeme. Ona to prošlo vrijeme rekonstruira na način da sad snima te ambijente svoga djetinjstva i kroz njih provlači sjećanja. Dakle, fotografije nije uspomena, ona je polazište, početak za put unatrag. Ovo jest put unatrag kroz Nikina sjećanja koja je definiraju, „oprostoruju“ njenu samosvjesnost i vode korak dalje, korak k sutra.

Fotografija: Nika Petković

Ovako Nika razmišlja o rekonstrukciji svog djetinjstva:
„Najbolji način za rekonstrukciju prošlosti i sjećanja jest upravo dolazak na samo mjesto sjećanja, na mjesto koje mi je nekoć bilo toliko blisko i svakodnevno da sam mogla njime prolaziti s povezom preko očiju. Fotografiju zato ovdje koristim kao medij za prisjećanje i rekonstrukciju djetinjstva. Jedini način da vratimo vrijeme i prošlost jest stvaranjem slike (fotografije) o toj prošlosti.“
Prostor jednom doživljen uživo ili proživljavan u vremenu sada, zabilježen je fotografijom i sačuvan kao sigurno i pouzdano sjećanje.   Nika vrlo kompleksno proživljava ambijent svoga odrastanja. Ona još uvijek odrasta u nekim drugim prostorima, ali se povremeno vraća u prostor koji je upisan u njen genetski kod, u dio grada u kojem  je napravila prve korake, u ambijent koji ju je dimenzionirao i fizički i emocionalno. Fotografske slike iz tog ambijenta ne uzima mjerom estetskih načela već slojevima svojih sjećanja, snagom ubilježene emocije u njoj samoj. Te slike prostora koji smo dnevno živjeli ili ga još uvijek živimo, u nama pobuđuju sjećanja o nama samima, o nama i ljudima s kojima smo zajedno prolazili te prizore, o nama i gradu, o samom gradu i njegovim mijenama.
Dakle, fotografija dokumentira i svjedoči prošlo vrijeme, vrijeme u fizičkom, pojavnom obliku,  ali isto tako snažno otiskuje i unutrašnje,  samo naše vrijeme. U konačnici, ove fotografije nisu hladni dokumenti, već su osobni autoričini kreativni rezovi i istovremeni pogledi sebe iznutra i izvana. Ove fotografije kontekstualiziraju autoricu, i ne samo autoričina emocionalna stanja, već snagom paralelizma uvlači i nas promatrače u naša sjećanja i neke naše „come backove“.

Fotografija: Nika Petković

Fotografije nisu napravljene kao pojedinačne estetske činjenice, već su snimane s namjerom da im se pridoda tekst i jedino tako ih se mora promatrati.
 Sinestezijski koncept ovom radu daje višeslojno značenje. U ovom slučaju fotografija prestaje biti hladni zbir prostornih činjenica, već se njima oživotvoruju komunikacijski okviri autorice i slike; promatrača, autorice i slike i napose cijelu kompleksnost autorice i njenih sjećanja;  promatrača i njegovih sjećanja. Svi se sjećamo i svi odrastamo kroz svoje duhovne i emocionalne platforme,  ali i kroz Nikinu izložbu.

Borislav Božić, svibanj 2013.

Nika Petković rođena je 19.10.1992. u Rijeci, gdje  je završila  Prvu sušačku hrvatsku gimnaziju i započela bavljenje fotografijom u Fotoklubu Rijeka. Trenutno studira Filmologiju na DAMS-u, na Sveučilštu u Bologni. Sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi i jednoj samostalnoj ("Momenti" 2010. Rijeka). Završila je nekoliko radionica o fotografiji i filmu u Hrvatskoj i u Italiji.

Izložba je organizirana kao završni događaj projekta povezivanja kulturnog prostora na području primorskog dijela Hrvatske, Slovenije i Italije. U sklopu projekta je organiziran i proveden Međunarodni fotografski natječaj - Mini format na temu "Suživot" na kojem je Nika Petković osvojila prvu nagradu - mogućnost postavljanja samostalne izložbe.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 23.05.2013.