Provedite noć u Arhivu Tošo Dabac

Arhiv Tošo Dabac na adresi- Ilica 17 -  je u Noći muzeja otvoren od 18 do 24 sata!

Najzagrebačkiji od svih zagrebačkih fotografa, kako se često opisuje Tošo Dabac, ostavio nam je umjetničko djelo koje traje u vremenu i uvijek iznova privlači pozornost ne samo Zagrepčana, svih koji se tako osjećaju, nego i posjetitelja i namjernika.


Tako će u Noći muzeja, oni koji slijede znak sove Hrvatskog muzejskog društva, osim stalnog postava Galerije Tošo Dabac i njegovih legendarnih „Ljudi s ulice“ imati priliku pogledati i plakate za izložbe tog majstora „crtanja svjetlom“ nastalih nakon 1968, koje dugo nismo vidjeli. Za one pak koji su propustili izložbu „Drugi pogled“ pruža se druga prilika da je razgledaju. U uvijek kreativnom i veselom raspoloženju koje vlada u kultnom iličkom ateljeu, noćobdije očekuje ozračje doba u kojem su se umjetnici, intelektualci, dobronamjernici i drugi radoznali okupljali da bi bistrili duh i um. Za pronicavo oko crno-bijeli svijet Tošinih fotografija uvijek krije neko iznenađenje.

Atelje Toše Dabca je u razdoblju njegova djelovanja bio kultno okupljalište umjetnika i intelektualaca okupljenih oko grupe EXAT 51, Muzičkog bijenala i Novih tendencija - u dinamično vrijeme kada se Zagreb zbog aktivnosti koje je inicirala tadašnja Galerija suvremene umjetnosti, a današnji Muzej, upisuje na kulturnu kartu Europe. Nakon Tošine smrti, 1970. godine, njegov atelje, preimenovan u Arhiv Tošo Dabac, nastavlja voditi umjetnikov nećak i nasljednik, i sam poznati fotograf Petar Dabac. Dabac 1980. godine u Arhivu osniva galeriju u kojoj priređuje izložbe i radionice svjetski poznatih autora.

Arhiv je u ožujku 2006. otkupio Grad Zagreb i dao ga na upravljanje Muzeju suvremene umjetnosti, što je stvorilo uvjete za stručnu obradu te opsežne i zaokružene građe kojoj tek predstoji zauzimanje zasluženog mjesta u povijesti svjetske fotografije.

Autor: 
Darija Tripalo
Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 24.01.2012.