A propos - retrospektiva jednog početka

Ivana Fištrek - otvorenje izložbe, četvrtak 13. rujna 2012. u 19 sati, Trg žrtava fašizma 14, Galerija Vladimira Horvata. Izložba ostaje otvorena  do 24. rujna 2012.

Bliski susreti treće vrste © Ivana Fištrek

Iz kataloga:

Lazy Afternoon © Ivana Fištrek

Ivana Fištrek rođena je 1973. godine u Varaždinu, dok je školovanje - od osnovnog do fakultetskog - završila u Zagrebu, gdje i dalje živi i radi. Odnos s fotografijom započinje od malih nogu, no na pragu fakulteta uviđa da joj pozicija „iza kamere“ više odgovara. U ruke dobiva prvi SLR, dragu joj Yashicu, polazi foto tečaj, fotografira. Tehnologija se ubrzano razvija i koncem prvog desetljeća dvijetisućitih nabavlja digitalni SLR Nikon... Voli lutati svijetom i okom fotoaparata bilježiti viđeno. Članica je Fotokluba Zagreb.

Čuvar © Ivana Fištrek

Od Havane do Pariza, od Barcelone do Zagreba, od Dugog otoka do Trakošćana, fotoaparat Ivane Fištrek nadahnuto bilježi skrivene detalje, intrigantne motive i neobične susrete. Ostvarujući visoku razinu likovne i estetske vrijednosti i pokazujući izniman smisao za kadriranje, tematsko izobilje ovih fotografija ukazuje na životnost ambijenata i događaja, podjednako kad je riječ o klasičnim, statičnim pejzažnim motivima ili znalački uhvaćenom trenutku u kojem portreti na vrlo snažan način komuniciraju s promatračem. Promišljeni svjetlosni kontrasti, osjećaj za likovnu dinamiku crno-bijele fotografije kao i mjestimična sklonost apstrakciji ili artikuliranom društvenom komentaru - sve su to naznake da ova "retrospektiva jednog početka" nije početnička zbirka fotografija, već naznaka jasne autorske poetike. Ako je fotografija mjesto konstrukcije mnogobrojnih alegorija vlastitog identiteta, onda je ovdje riječ o svestranoj autorici prijemčivoj za različite likovno-estetske izazove.
 
Tonči Valentić

U moru motara © Ivana Fištrek

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 13.09.2012.