Poetike novog stoljeća

U četvrtak 1. kolovoza u 19 sati  u Dvorani u parku, poznatom izložbenom prostoru u centru Krškog u susjednoj Sloveniji, otvara se skupna izložba fotografija članova Fotokluba Zagreb pod naslovom - “Poetike novog stoljeća. Na izložbi sudjeluju: Valentina Bunić, Čedomil Gros, Ante Jaša, Vera Jurić, Željko Krčadinac, Đurđica Kocijančić Šnidarić, Božidar Kasal, Miljenko Marotti, Slavko Radman, Neda Rački, Zvonko Radičanin, Vinko Šebrek, Vesna Špoljar, Damir Tiljak i Petar Tudja. Njihove radove možete  razgledati do 29. kolovoza.

Slavko Radman - Blue Dream

Izložba je rezultat višegodišnje suradnje Društva ljubitelja fotografije iz Krškog i Fotokluba Zagreb, a posvećena je ulasku Hrvatske u Europsku uniju.  Valja reći da je Fotoklub Zagreb pripremio više izložbi posvećenih pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji sa kojima gostuje u galerijama prijateljskih klubova u susjednim državama, članicama Europske unije. Tako je 15. srpnja otvorena skupna izložba fotoeseja i fotokolekcija desetero članova kluba  u Kerengo galeriji u Budimpešti u Mađarskoj, a sada se otvara izložba u Dvorani u parku u Krškom, dok su za jesen planirane još dvije izložbe – u Eisenstadtu (Železno)  u Austriji i u Trstu u Italiji.

Miljenko Marotti - Trkač

Izložbu  u Krškom čine 23  induvidualne autorske fotografije, 15 članica i članova kluba, koji su oblikovali svoj prepoznatljivi umjetnički izričaj u prvom desetljeću ovog stoljeća, te su njihova djela prezentirana kao presjek suvremene – aktualne fotografije Fotokluba Zagreb. Među njima posebno mjesto zauzimaju radovi  skupine autorica i autora, nositelja prestižnih počasnih zvanja FIAP - Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti, pa su tako izložene fotografije već doživjele svoju stručnu i društvenu verifikaciju na mnogim natječajnim izložbama, počevši od onih klupskih, preko međuklupskih i nacionalnih do međunarodnih organiziranih pod visokim pokroviteljstvom FIAP.  Riječ je o autorima koji generacijski i tematski obuhvaćaju širok krug ideja i sadržaja od prirodnog i urbanog krajolika, portreta, life fotografije, ulične fotografije, preko detalja iz prirode, reportažnih zapisa do raznolikih  kreativnih istraživanja.

Valentina Bunić - My Name is Luka

Ipak pored naglašene individualnosti postoje  zajedničke značajke ove skupine autora, a to su stvaralačka radoznalost i inventivnost, neumorna zainteresiranost za široki spektar tema i motiva, oblikovanje osobnih umjetničkih fotografskih poetika  svojstvenih fotografiji novog stoljeća, dakle umjetničkih izričaja koji se oblikuju pod utjecajem suvremene fotografske i drugih grana umjetnosti kao i nove računalne tehnologije koja je lansirala fotografiju u sasvim novu dimenziju.

Vinko Šebrek, počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

Damir-Tiljak - Sinj u zoru

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 30.07.2013.