Past and Present

U utorak, 23. rujna 2014.  u 19.30 u Galeriji Fotokluba Zagreb - Ilica 29/3 -  održat će se otvorenje izložbe engleskih fotografa koji će svojim radovima predstaviti jedan od najutjecajnijih fotografskih klubova u Velikoj Britaniji:  The Camera Club - London. Izložba ostaje otvorena do 3. listopada.

Fotografija: Dariusz Adamek

Osnovan 1885. godine, Klub je ujedno i jedan od najstarijih fotografskih klubova na svijetu među čijim članovima je bilo mnogo osoba važnih za povijest fotografije.

Prve, unajmljene prostorije Kluba nalazile su se u Bedford Streetu gdje je bilo organizirano devet fotografskih tamnih komora. Cilj novoosnovane udruge vrlo rječito upućuje da se tu radi o „društvenom, znanstvenom i umjetničkom centru za amaterske fotografe i sve ostale koje zanima umjetnost i znanost“.

Fotografija: Daniel Chruszcz

Nakon nekoliko promijenjenih adresa, tijekom stotinu godina, Klub je 1990. godine kupio sadašnji prostor u Bowden Streetu. Zanimljivo je navesti da se na tom mjestu nekada nalazila tvornica za izradu ukiseljenih krastavaca u kojoj je radio otac Charlie Chaplina, ikone filma. Obitelj Chaplin živjela je neposredno preko puta ovog prostora o čemu svjedoči i spomen-ploča.
Prilikom preuređenja, kući je dodan i četvrti kat, nakon čega je Klub ponovo otvorio vrata za članove u siječnju 1991. godine.

Trenutno Klub posjeduje četiri tamne komore i dva fotografska studija, čije korištenje dodatno naplaćuje, te digitalni studio s računalima i izložbenu galeriju.

Fotografija: David Champion

Fotografija: iz arhive The Camera Club

Od svojih najranijih dana, Klub ostvaruje frekventnu izložbenu produkciju. Stoga je tijekom godina stvorena velika fotografska arhiva, što uključuje vrijedne i rijetke fotografije koje datiraju iz ranih 1900-ih. Mnogi od radova sačuvanih u klupskom arhivu izuzetni su primjeri fotografije svoga doba, a zahvaljujući velikoj bazi članstva tijekom stoljeća, arhiva posjeduje djela nekih od najpoznatijih svjetskih fotografa. Danas Klub nastavlja širiti svoju arhivu i to prije svega radovima svojih članova stvarajući tako jednu od najraznolikijih fotografskih zbirki u Velikoj Britaniji, s obzirom na vremenske i stilske karakteristike.

Fotografija: Marek Neumann

Na izložbi će biti prikazano 50-tak radova od kojih je jedan dio odabir iz arhiva. Drugio dio postava su recentni radovi koje predstavljaju sljedeći autori: Marek Neumann, Glenn Michael Harper, Jeff Kuipers, David Champion, Michael Colman, Nirupam Biswas, Daniel Devlin, Daniel Charuszcz, Dariusz Adamek, Dalia Dias.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 23.09.2014.