Novi život na dar

Ministarstvo zdravlja poziva vas da sudjelujete u foto natječaju Novi život na dar

UVOD

Transplantacija organa, tkiva i stanica danas je standardna metoda liječenja bolesnika. Najveći problem predstavlja nedostatak organa za presađivanje. Naime, porast broja darivatelja posljednjih 15 godina iznosi svega 2% godišnje, dok broj bolesnika na listama čekanja raste za oko 15-20% godišnje.Trenutno na listama čekanja u Europi je više od 50 000 ljudi  od kojih će 30% dobiti presadak, a 35% će umrijeti čekajući organ. Svaki dan u Europi umre 12 osoba zbog nedostatka organa za transplantaciju.

Za života osoba može darovati bubreg, dio jetre ili pluća, krv, krvotvorne matične stanice, kožu, koštanu srž, hrskavicu …
Poslije smrti daruje se jetra, bubreg, gušterača, srce, srčani zalisci i krvne žile, rožnica te drugi organi i tkiva.

Novi život na dar

OPIS KREATIVNOG ZADATKA

Želja nam je da se kroz ovaj natječaj uključe svi koji želi pridonijeti podizanju svijesti i senzibiliziranju šire javnosti kroz svoj osobni doživljaj, vizualni identitet i kreativna rješenja na temu darivanja organa, tkiva i krvi.

Teme:
Novi život na dar
Novi pogled u život
Solidarnost na djelu
Dijeli život daruj krv
Kap života
Život bez granica

I naravno pozivamo vas da sami predložite i smislite, izađete iz okvira zadanih tema, sve što bi moglo ilustrirati solidarnost i važnost darivanja te način na koji ono poboljšava kvalitetu života, a prije svega spašava nečiji život.

UVJETI NATJEČAJA

Svaki autor može prijaviti najviše 3 fotografije odnosno 2 fotografije i 1 kolekciju. Autor može prijavi jednu kolekciju od maksimalno 4 fotografije te se ona prihvaća kao jedan rad. Kolekcija mora biti točno označena kao kolekcija u prijavnici.
Nema ograničenja što se tiče stila, tehnike i obrade fotografija.

Ime-Prezime-Naziv fotografije-redni broj fotografije.jpg
Ime-Prezime-Naziv kolekcije-redni broj fotografije-Kolekcija.jpg

Fotografije se šalju na CD-u /DVD-u i moraju biti pripremljene za razvijanje na veličinu 30 x 40 cm u jpeg formatu minimalne dimenzije veće stranice 3000px (zaprimljeni CD se ne vraća). Maksimalna veličina datoteke 10 MB.

Radovi se primaju do 1. srpnja 2012. godine. Fotografije na CD/DVD-u zajedno s ispunjenom prijavnicom potrebno je poslati na Ministarstvo zdravlja, Ksaver 200a 10000 Zagreb, s naznakom „Za foto natječaj Novi život na dar“.

Po završetku natječaja, uz prigodno nagrađivanje najboljih, organizirat će se izložba odabranih fotografija u sklopu obilježavanja Europskog dana darivanja organa i tkiva u listopadu.

NAGRADE

Za sudjelovanje ne postoji participacija već svoje fotografije ostavljate na trajno korištenje Ministarstvu zdravlja za daljnje promocije darivanja organa, tkiva i krvi. Organizator zadržava pravo reprodukcije fotografija u katalogu, tisku ili web stranici isključivo u svrhu promidžbe pri čemu će uz fotografiju biti naveden autor.

Stručni žiri (Damir Hoyka - Fotosofia, Damir Tiljak – Fotoklub Zagreb, Igor Nobilo – predsjednik zbora fotografa i Hrvoje Prćić – glavni urednik National Geographica) izabrat će najbolje fotografije.

Nagrađuju se tri najbolje fotografije

1.    mjesto – 1500 kn
2.    mjesto – 1000 kn
3.    mjesto – 500 kn

Prijavnicu možete preuzeti ovdje.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 08.06.2012.