NEW YORK - Gotham Experience

Dejan Barić, izložba fotografija, Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, Zagreb, 16. veljače 2013. u 18 sati

Fotografija Dejan Barić
Izložbom: NEW YORK - Gotham Experience, autorova želja je približiti hrvatskoj kulturnoj publici bezvremensku i ikonografsku vizualnost „prvog grada svijeta“. Kroz dominantu crno bijelu fotografiju cilj je dokazati kako New York i unutar modernih okvira ne gubi svoj kultni status kakav je zagrebačkoj publici bio posebno poznat u 20-im i 30-im godinama prošlog stoljeća.

Fotografija Dejan Barić
Želja je autora prisjetiti se vremena u kojem je i Zagreb paralelno kao i New York rastao uz vizualnost i estetiku Art Decoa i upijao kulturu uz uske veze sa Sjedinjenim Američkim Državama uz djelovanje MGM studija ili kroz nastupe poznatih Jazz glazbenika u tadašnjem Hotelu Esplanade (Regent), koji i danas nosi obilježja Art Decoa.

Fotografija Dejan Barić
Izložba nastoji dočarati bezvremenost New Yorka na način kako su to činili Andreas Feininger, Lewis Hine ili drugi velikani fotografije, baš kao što je to u isto vrijeme za Zagreb činio zagrebački fotograf i zaposlenik MGM-a Teodor Tošo Dabac.

Fotografija Dejan Barić
Uz 30 fotografija Izložba će se predstavit 16. Veljače 2013. u koncertnoj dvorani Lisinski, neposredno prije početka Metropolitan Opera “The Met: Live in HD“ novom produkcijom Rigoletta, redatelja Michaela Mayera, dobitnika nagrade Tony.

Fotografija Dejan Barić
U izravnoj vezom s njujorškom operom, New York se i virtualno i vizualno približuje svim posjetiteljima, kulturnim i javnim uglednicima pri otvaranju ovog svjetskog hita Metropolitan sezone u dvorani Lisinski.

Izložba bi trebala biti postavljena minimalno mjesec dana, a po mogućnosti i dulje, te samim time popratiti nekoliko Metropolitan prijenosa.

Fotografija Dejan Barić

O autoru:

Dejan Barić je fotograf i grafički dizajner, s iskustvom i djelovanjima koji se protežu na period veći od desetljeća. Do sada se iskazao na mnogim skupnim i samostalnim umjetničkim izložbama, ali i u radu s ostalim slavnim hrvatskim umjetnicima i glazbenicima među kojima su Darko Rundek, Phantasmagoria, Let3, Mačke, Septica i rock skupina Psihomodo pop, uz čiju ga suradnju veže i nominacija za prestižnu hrvatsku glazbenu nagradu PORIN, za grafičko oblikovanje DVD-a.
Uz fotografiju, bavi se i pisanjem za eminentne hrvatske medije kao kolumnist i IT novinar (časopisi VIDI, Klik, Graph i mnogi portali), a donedavno je bio i zaposlen u školi informatike kao predavač grafičkog dizajna baziranog na na ADOBE paketima, te je čest predavač i na raznim foto radionicama i stalni ADOBE Photoshop predavač na fotoseminaru Fotosofia - Damira Hoyke.

Fotografija Dejan Barić
Također, posljednjih nekoliko godina redovito svaki mjesec u informatičkom časopisu VIDI objavljuje u Hrvatskoj jedinstvene profesionalne ADOBE Photoshop tutoriale, a kao član Fotokluba Zagreb, svojim umjetničkim, profesionalnim i novinarskim djelovanjem pokušava što više doprinijeti razvoju fotografske umjetnosti u Hrvatskoj i šire.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 15.02.2013.