Monokromatski svijet by ReFoto - pobjednici

Odabirom 94 fotografije od 94 autora za izložbu i dodjelom tri nagrade i pet pohvala, završen je najuspješniji natječaj časopisa Refoto od njegovog osnivanja.

Natječaj je trajao čitavu 2011. godinu i u tom periodu je u redakciju pristiglo više od 4 000 fotografija iz cijele regije, ali i svijeta.

Ujedinjeni pod jednim načelom – da fotografija mora biti monokromatska (što ne znači samo crno-bijela), čitaoci ReFota su slali portrete, aktove, dokumentarne fotografije, studijske, aranžirane, makro, pejzaže...i razne manipulacije, mahom u Photoshopu.

Stručnom žiriju je zapao težak zadatak da od svih, u časopisu objavljenih fotografija, koje su činile uži izbor svih pristiglih fotografija, izabere oko sto za izložbu i dodijeli tri nagrade, kao i nekoliko pohvala.

Pobjedničke fotografije:

Prvonagrađena fotografija "Venera" Gorana Tešanovića iz Bačkog Jarka (student prve godine fotografije na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu) neobičan je portret bake i njenih unuka, koji na jednostavan način i uz pomoć pročišćene estetike govori o međugeneracijskim vezama koje su u našem društvu i dalje veoma snažne i bitne.

Venera@ Goran Tešanović

Drugonagrađena fotografija "Bodyscape 33" Slavka Radmana iz Samobora (Hrvatska) nastala je na posljednjem naprednom tečaj akta u okviru fotografske škole Fotonaut koja se održava u Fotoklubu Zagreb čiji je program završio. Odlikuje je suptilna tekstura i neobičan kut gledanja, zbog čega djeluje poput skulpture. O RADMANOVOJ FOTOGRAFIJI PROČITAJTE VIŠE

Bodyscape 33@ Slavko Radman

Trećenagrađeni portret „Nagl“ Tijane Jovanović iz Kragujevca, aktivnog člana foto-kluba "Apolo", zasnovan je na krupnom kadru, smjelom isječku lica, difuznom svjetlu koje je istaklo teksturu i neobičnom liku muškarca s prodornim očima koje djeluju hipnotički.
Nagl@ Tijana Jovanović

Autor: 
Darija Tripalo
Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 12.01.2012.