Dobitnici nagrade Tošo Dabac za 2011.: Mare Milin i Krešimir Mehičić

Fotoklub Zagreb naš najstariji fotoklub, a treći po starosti u svijetu i ove je godine dodijelio nagradu Tošo Dabac. Još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća ta se nagrada dodjeljuje svake godine i to: jednom članu Fotokluba Zagreb i jednom fotografu koji nije član kluba. To je ujedno i jedina strukovna nagrada u području fotografije koja se dodjeljuje u Hrvatskoj.

Dobitnici nagrade za 2011. su:
Marija Mare Milin - kao fotograf koji nije član Fotokluba Zagreb
Krešimir Mehičić - kao član Fotokluba Zagreb.

Svečana dodjela nagrada i otvorenje izložbe dobitnika nagrade održat će se u utorak 17. travnja 2012. u galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/III, s početkom u 19.30 sati.

fotografija Mare Milin

Godine 1975. Fotoklub Zagreb ustanovio je nagradu Tošo Dabac, kao trajan spomen na našeg poznatog fotografskog umjetnika koji je svoju fotografsku karijeru izgradio kao član Fotokluba Zagreb. Od tada, nagrada se u kontinuitetu dodjeljuje u znak priznanja za postignuća u fotografskoj umjetnosti i promicanju fotografije u Hrvatskoj i svijetu.

Pri dodjeli nagrade prosudbena komisija koja se sastoji od 5 članova procjenjuje ne samo kvalitetu fotografija predloženih kandidata nego i njegovo ukupno djelovanje na području fotografije, kontinuitet rada, utjecaj koji je ostvario na fotografsku scenu (u Fotoklubu Zagreb i izvan kluba), izložbenu aktivnost, edukativnu aktivnost, humanitarno i općedruštveno djelovanje. Oba dobitnika nagrade za godinu 2011. ispunjavaju sve navedene kriterije.

Marija Mare Milin svojim je fotografskim radom utjecala na mnoge generacije mladih fotografa, održala je niz besplatnih predavanja i radionica na temu fotografije te je tako kroz različite aspekte osobnog djelovanja promovirala fotografiju. Redovito sudjeluje u humanitarnim i društveno korisnim akcijama u kojima donira svoje vrijeme, fotografije, znanje i iskustvo.

Krešimir Mehičić aktivni je izlagač Fotokluba Zagreb koji je tijekom svog djelovanja neprijeporno radio na podizanju kvalitete fotografskog i društvenog života u Fotoklubu Zagreb i izvan njega. U humanitarnom djelovanju istakao se donacijom fotografija, fotografske opreme i fotografskog materijala, a organizirao je i izložbe poznatih stranih fotografa kroz izložbe finalista natječaja Hasselblad Masters.

fotografija Krešimir Mehičić

Tekstovi iz kataloga:

Marija Mare Milin

Marija Milin, svima poznata po umjetničkom imenu Mare Milin rođena je godine 1973. u Zadru, gdje je završila srednje školovanje. Nakon toga dolazi u Zagreb gdje upisuje studij dizajna. Na drugoj godini studija dobiva osnovno fotografsko znanje i strastveno se počinje baviti fotografijom: “Mene je sve to toliko obuzelo, zarazilo, da nisam mogla zamisliti svoj dan bez fotografiranja. Noću nisam spavala, nego sretno boravila u tamnoj komori Arhitektonskog fakulteta u Kačićevoj, u potkrovlju. Sva sam smrdjela po fiksiru i sve majice su mi bile upropaštene od kemikalija. Ali, to je bio i ostao najveći gušt. Izrada crno-bijelih fotografija svojom rukom. I jedno zanatsko znanje, koje nijedna digitalna tehnika ne može zamijeniti.”

Profesionalno se počela baviti fotografijom od 1994. Njezin je prvi posao bio u kazalištu Gavella gdje postaje kazališni fotograf. Snimala je za scenske projekte vezane uz rad koreografa Emila Matešića, zatim teatra Exit, Zagrebačkog plesnog ansambla, Nataše Lušetić te razne nezavisne produkcije.
Počinje fotografirati za magazin Arkzin koji joj daje veliku slobodu stvaranja. Dalje se probija do Cosmopolitana, njezine prve velike stepenice do svijeta glamura i mode. Slijedili su magazin Mila, magazin Playboy, magazin Klik, časopis Story (modni editorijali), Wulf Sport, ZPA, T-com, Levis… Snimala je i za agencije BBDO, Public Image, Leo Burnett, Mc Cann Erickson, Gray; zatim publikacije Lowe Lintas, Digitel, Hager (Poljska) TFM, diskografske kuće Menart, Dallas Records, Carnival Tunes, Dancing Bear, izdavačke kuće Sysprint (biblioteka Suvremeni klasici), Meandar (kompletna kod nas prevedena biblioteka Milana Kundere), Konzor.
Danas je angažirana za razne klijente koji je smatraju modnim fotografom. No, kako sama kaže, sebe smatra prije svega portretnim fotografom jer nikada ne zaboravlja čovjeka. U vrijeme u kojem vlada digitalna fotografija Mare smjelo izjavljuje: “Volim low tech fotografiju, jednostavne plastične leće i fotoaparate: Lomo kamerice, plastične aparate srednjeg formata, panoramce te moju veliku ljubav: polaroid kamere. Sretna sam kad snimam svoje šetnje, svoje ljetne dane, svoje plaže, svoje putove. Čime bilo. Moje foto bilježnice su moji memoari.“

fotografija Mare Milin

U njezinu su stvaralaštvu najviše zastupljene portretna, reklamna (uglavnom ljudi, situacije), modna fotografija, a katkada arhitektura i mrtva priroda.
Godine 1999. njezina fotografska lutanja vode je u salon Mila, gdje ubrzo postaje “članom obitelji”, gdje obitelj Višnjić (Mila, Ivan, Marko i Ana udana Čula) funkcionirajući kao točan satni mehanizam na kraju daju vrhunske frizure. Mare je sva obuzeta nesvakidašnjim oblicima kose koje marljivo fotografira. Za vječnost.
Osim svojega stručnog kreativnog fotografskog rada i društveno je angažirana jer na volonterskoj osnovi održava fotografska predavanja i radionice na kojima nesebično dijeli iskustvo i znanje.

Do danas je održala 11 samostalnih izložbi, a sudjelovala je i na mnogim skupnim izložbama fotografije. Bavi se i video radovima: glazbenim spotovima.

Živi i radi u Zagrebu.

Tekst: Vladko Lozić

 
 
Krešimir Mehičić

Krešimir Mehičić rođen je 1956. godine u Slavonskom Brodu. Obitelj se 1970. godine seli u Zagreb gdje se prvi put susreće s fotografijom kroz rad u fotosekciji u osnovnoj školi. 1970. godine dobitnik je druge nagrade Zajednice tehničke kulture grada Zagreba za fotogram “Perpetuum mobile”.
I tijekom srednjoškolskog obrazovanja aktivno se bavi fotografijom kroz rad fotosekcije Centar pod vodstvom poznatog zagrebačkog fotografa Fjodora Feđe Fatičića. U to je doba pod velikim utjecajem fotografa iz tada poznatog omladinskog časopisa “Polet”.

Inženjer je elektrotehnike i godinama je radio u Institutu za elektroprivredu Hrvatske. Osim sudjelovanja na više izlagačkih izložbi, povremeno snima za kultne časopise za mlade u to vrijeme u Hrvatskoj – “Polet” i “Studentski list”. Osvajač je više prvih, drugih i trećih nagrada za fotografije ili kolekcije fotografija u Zagrebu, Sisku, Novom Sadu… Zahvaljujući usavršavanju na polju fotografije, imenovan je instruktorom fotografije Hrvatskog fotosaveza. Vodio je veći broj tečajeva c/b fotografije u Fotoklubu Zagreb.

fotografija Krešimir Mehičić

Godina 1980. prijelomna je u njegovu fotografskom stvaralaštvu jer se te godine učlanjuje u Fotoklub Zagreb što će uvelike utjecati na njegovo daljnje fotografsko djelovanje. Tijekom sljedećih osam godina, do 1988., aktivno izlaže svoje radove na mnogim izložbama u zemlji i inozemstvu pri čemu osvaja i vrijedne nagrade.
Obiteljske i poslovne obveze udaljuju ga od fotografije na nekoliko godina, ali 2005. godine vraća joj se. Od tada pa nadalje radovi su mu izloženi u Vinkovcima, Osijeku, Kukljici, Varaždinu, Železnom, Mariboru. Sudjelovao je na više od 30 međunarodnih žiriranih izložbi fotografije, a najveći su mu uspjesi: Pohvala Međunarodnog Olimpijskog komiteta (Lausanne, Švicarska 2007.) za kolekciju od 12 fotografija pod nazivom “SUPPORTERS” koja je bila izložena u Muzeju sporta i prvo mjesto Watford Camera Club – Watford, Ujedinjeno Kraljevstvo, u sklopu kolekcije deset najuspješnijih članova Fotokluba Zagreb.

Godine 2007. dobio je počasno zvanje majstora fotografije Hrvatskog fotosaveza – trećega reda. Također je sudjelovao na više od 20 skupnih izložbi Fotokluba Zagreb u Hrvatskoj i inozemstvu. Do danas je održao šest samostalnih izložbi fotografija. Zaposlenik je u zastupništvu japanske kompanije Fuji Film u Hrvatskoj.

Živi i radi u Zagrebu.

Tekst: Vladko Lozić

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 16.04.2012.