Zagrebačkim ulicama

Izložba 44 fotografije većeg formata, u crno bijeloj tehnici

Na poziv Fotokluba Maribor, u srijedu 9. lipnja, u fotografskoj Galeriji Stolp u Mariboru, u 19 sati, otvorit će se izložba fotografija Vinka Šebreka, počasnog predsjednika Fotokluba Zagreb i počasnog člana Fotokluba Maribor. Na izložbi pod nazivom: Zagrebačkim ulicama, autor se predstavlja sa 44 fotografije većeg formata, u crno bijeloj tehnici, razvrstanih u dvije cjeline i izloženih u tri etaže galerije Stolp. Na dvije etaže Galerije, izloženo je 28 fotografija na temu Zagreba, a na trećoj etaži -16 fotografija sa različitim temama i motivima iz širokog autorovog opusa.

© Vinko Šebrek

Izložene fotografije nastale su posljednjih nekoliko godina, a većina je već bila izložene na autorovim samostalnim izložbama i to: u Kyotu u Japanu pod nazivom- Zagreb moj grad (2008), u Oradei u Rumunjskoj pod nazivom Tempus fugit (2008), u Grazu pod nazivom Krajolici – fotografske lirske ispovijesti (2009), te na nekoliko skupnih izložbi u Galeriji Fotokluba Zagreb.

Za Šebreka možemo reći da je zaljubljenik Zagreba i fotografije. Više od petnaest godina otkriva i snima razne motive i događanja u svom voljenom gradu, koje rado pokazuje na samostalnim i skupnim izložbama. Od već spomenutih samostalnih izložbi, ističemo još i Zagrebačke perspektive u Jakarti u Indoneziji (2000); Volim Zagreb u Nottighamu, u Engleskoj (2001); Zagrebačke šetnje u Fotoklubu Zagreb (2000); Zagreb iz posebnog ugla u Brežicama (1999.) i Zagrebačke fotografske priče u Grazu u Austriji (2002), a od skupnih – više fotografija sa tradicionalnih skupnih izložbi Fotokluba Zagreb pod nazivom - Zagreb i Zagrepčani.

© Vinko Šebrek

Kada je riječ o ovoj izložbi, karakterizira ju različitost fotografskih tehnika, suprotstavljenost svijetlih i tamnih površina, začudni detalji sa zagrebačkih pročelja, čudesni kameni ukrasi i spomenici, skulpture na građevinama, naznačeni grafički simboli na pojedinim zdanjima, koji zajedno daju upečatljiv sveukupni dokumentarni i estetski dojam i originalna fotografska likovna rješenja. Odbacivanje bilo kakvog stilskog jedinstva, potpuna prepuštenost inspiraciji i trenutačnom osjećaju, koje su karakteristike cjelokupnog Šebrekovog fotografskog opusa.

Šebrekovu izložbu o Zagrebu, ali i onaj dio sa drugim temama, nemoguće je promatrati i prosuđivati odvojeno od njegovih organizatorskih, stručnih i promotorskih djelatnosti u Fotoklubu Zagreb, a posebne onih vezanih na promociju i prezentaciju Zagreba, koje kontinuirano priređuje Fotoklub Zagreb. To se posebno odnosi na djelatnosti gdje se Šebrek pojavljivao kao organizator i moderator izložbi, kao pisac tekstova u katalozima i za medije pod nazivom - Zagreb i Zagrepčani, koja se u Fotoklubu Zagreb priređuju svake godine u povodu Dana grada Zagreba i pisanje uvodnih članaka i recenzija klupskih kolekcija sa istim naslovom, koje je klub organizirao u više gradova Hrvatske i inozemstvu.

© Vinko Šebrek

Šebrek je punih 12 godina bio Predsjednik Fotokluba Zagreb, a sada je njegov počasni predsjednik i član Upravnog odbora. Naime u ožujku ove godine nakon završena tri četverogodišnja mandata u funkciji predsjednika kluba - Skupština kluba ga je proglasila počasnim predsjednikom Fotokluba Zagreb. Za ostvarenu izuzetnu suradnju sa fotografskim udrugama, tijekom ovih godina postao je počasni član više fotografskih udruga, kao što su: Fotoklub Maribor; Centar vizualnih umjetnosti Batana iz Rovinja; Društvo fotografa Svit iz Celja, Fotografskog društva - Fotoskupina 75 iz Gorice u Italiji i Fotokluba Nufarul iz Oradee u Rumunjskoj.

© Vinko Šebrek

Njegov rad i doprinos u kulturi, tehničkoj kulturi i fotografiji je prepoznat. Za ostvarena postignuća u kulturi, tehničkoj kulturi i umjetnosti bio je više puta odlikovan i nagrađivan. Izdvajamo one nagrade i priznanja koja je dobio posljednjih nekoliko godina: dva odlikovanja Predsjednika Republike Hrvatske - Red hrvatskog trolista (1996) i Red hrvatskog pletera (1998); Državnu nagradu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa – Faust Vrančić za 2009 godinu, Nagradu Zagrebačke zajednice tehničke kulture za životno djelo dr. Oton Kučera (2006), nagradu Fotokluba Zagreb Tošo Dabac i mnoga druga priznanja. Dobitnik je preko četrdeset nagrada i pohvala na žiriranim izložbama fotografija u zemlji i svijetu.

Ova izložba simbolizira na neki način Šebrekov umjetnički put i razvoj kao autora, organizatora i promotora fotografije, jer je on zapravo u potpunosti oblikovao svoju konačnu i prepoznatljivu fotografsku osobnost upravo na ulicama Zagreba i u prostorijama Fotokluba Zagreb.

Mr.sc. Damir Tiljak
predsjednik
Fotokluba Zagreb

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 09.06.2010.