Zagreb: snimio Pavao Cajzek

Monografija Zagreba

© Pavao CajzekGotovo pola stoljeća Pavao Cajzek, znameniti zagrebački fotoreporter, promatrao je svijet kroz svoje fotografske aparate. Izgradio je zavidnu novinarsku karijeru, što potvrđuju radovi objavljeni u mnogim publikacijama zagrebačkih nakladnika i stručne nagrade. Vjeran nekim redakcijama, kao što su nekadašnji Narodni list, te Večernji list, stvorio je kompleksan opus fotografija iz svakodnevnog života našega grada.

Nakladnička kuća Masmedia objavila je novu knjigu: Zagreb: snimio Pavao Cajzek. Ova monografija namijenjena je svim čitateljima koje zanima Zagreb i koji vole taj grad. Knjiga je i vrijedan dokument o prošlosti Zagreba kao što je i zanimljiv podsjetnik na ne tako davnu povijest.

Pavao Cajzek (1923.-1999.) za sebe je govorio da nije ni kroničar, ni svjedok vremena, već novinar-fotoreporter koji je nastojao pošteno raditi svoj posao. Rođen je 20. studenoga 1923. u Čakovcu. U Zagrebu je 1950. završio jednogodišnju novinarsku školu, a 1954. i srednju ekonomsku. To objašnjava neutaživom željom za znanjem i upoznavanjem novih područja s kojima bi se u poslu mogao susresti. Zato je nerijetko znao pohađati zanimljiva predavanja na zagrebačkom Filozofskom, Ekonomskom fakultetu... Profesionalno se novinarstvom počeo baviti u Narodnom jedinstvu, glasilu zagrebačke Narodne fronte, a odatle je 1. veljače 1951. prešao u Narodni list.

© Pavao Cajzek Od 1959. radi u Večernjem listu, kojem je ostao vjeran do umirovljenja, 30. lipnja 1985. Ta "tajna veza" s "Večernjakom" traje i u umirovljeničkim godinama. Svestrani Cajzek svoje je iskustvo prenosio mladima, predajući od 1979. do 1987. predmet Osnove novinske fotografije u zagrebačkom Obrazovnom centru za kulturu i umjetnost. Od 1988. predavao je u "Vjesnikovu" Centru za izobrazbu novinarskih kadrova.

Možda je dokaz njegove skromnosti i to što u 35 godina aktivnog profesionalnog bavljenja fotografijom nije imao nijednu samostalnu izložbu, premda su mu slike uvrštavane u brojne skupne izložbe. Tek 1994., u sklopu proslave 900. obljetnice grada Zagreba, postavljena mu je samostalna izložba "Priča o Zagrebu, snimio Pavao Cajzek".

© Pavao CajzekNeosporno je značenje Cajzekove fotografije za kroniku Zagreba. Samozatajnost kojom je pristupao svome okruženju toj je kronici i dala nepretenciozne dokumente, ono svakidašnje u doslovnom smislu riječi, ono što bi fotograf ekshibicionist svakako smatrao nedostojnim svoga pogleda. Jednostavno je sudoživljavao život.

Cajzek posjeduje taj, kod fotografa, rijetki osjećaj. U svojoj dugogodišnjoj djelatnosti novinskog reportera, kojeg redakcija šalje na zadatke – on je istodobno za sebe, iz vlastitih dubljih pobuda, snimao život sugrađana, prolaznike na ulicama, melankolične vedute Zagreba, periferiju i siromahe. Tako je danas, zahvaljujući upravo toj strani njegove ličnosti, sačuvana slika stvarnog života iz ne tako davne prošlosti.
© Pavao Cajzek
U prvom dijelu ova monografija nudi nam, često nadrealne, fotografije iz svakodnevnog života grada Zagreba snimljene u proteklih 60 godina. U nastavku knjige nalaze se portreti poznatih osoba koje je Cajzek fotografirao.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 01.10.2008.