Walk on by…

Izložba fotografija Isabelle Mauro

U petak 23. travnja 2010. otvorena je izložba "Walk on by..." autorice Isabelle Mauro. Izložba je otvorena u Galeriji "Idealni grad", Argentinska 5/I, Gajnice, 10090 Zagreb.

Izložba ostaje otvorena do 12. svibnja 2010.

Pretenciozno bismo mogli kazati, pa to su samo fotografije, to je ona poznata vidljiva stvarnost, trenutak koji smo mogli zapamtiti samo da smo imali kameru u ruci. Doima se tako jednostavno i blisko, jer niti jedan Isabellin prizor nije nam stran, čak ni onaj potpuno svakidašnji, pa nam promatrajući ih njihova jednostavnost unutar kadra djeluje intrigantno.

Walk on by © Isabella Mauro

Fotografija nije rezultat samog gledanja već je dokaz o tome što je sve vrijedno gledanja, a mi sami dajemo im vlastiti identitet i naša zapažanja argumentiraju emotivna stanja onog koji promatra. Fotografija je samo dio trenutka, a odmicanjem vremena ona odleprša u apstraktnu prošlost, pa samim tim postaje otvorena za subjektivne interpretacije. U prirodi je fotografije da bude neizbirljiv oblik viđenja stvarnosti, ali u darovitim rukama postaje nepogrešiv medij stvaranja.

Runaway © Isabella Mauro

Vrednovati fotografiju običnim frazama i oskudnim jezikom nezahvalna je uloga, jer vizualni jezik fotografije ostaje i dalje najuspješniji prijenosnik velikih istina svakidašnjeg života. Fotografija dokumentira život te se urezuje u pamćenje dublje od pokretnih slika upravo zbog toga jer je jasno determiniran isječak vremena, a ne njegov tijek.

Hi tech walk © Isabella Mauro

Isabella Mauro predstavlja nam se s dvadesetak crno-bijelih fotografija različitih formata koji predstavljaju presjek njenog fotografskog rada u posljednje tri godine. Radi se o bilješkama pogleda nastalih za vrijeme putovanja (ljudi, ulice, gradovi...) koji nisu puke šarene turističke razglednice, već mekane crno-bijele reminiscencije, trenuci oteti zaboravu, Isabellino oruđe u borbi s prolaznošću.

Autorica je svjesna konstantnog vrćenja ukrug – običaja, ljudi, navika, prirode, povijesti, pa je svevremenost konstanta njenog fokusa i kadra. Mjesta koja posjećuje nisu posebno obilježena, ali pokoji detalj pomoći će nam da stvorimo dojam sudjelovanja i doživljavanja istog. Naša interpretacija njenih fotografija iznad je tuđeg poimanja trenutka i žudnje za detaljima, koji nas vežu uz lica i mjesta, jer samo fotografija ima tu sposobnost uhvatiti duh trenutka, neizmijenjenu strukturu sastavljenu od čestica koje čine nju samu.

Djeca na molu © Isabella Mauro

Isabella Mauro izložbom savršeno opušteno i empirijski ulazi u samu bit prostora, ljudskih emocija i osjećaja prepoznatljivih svima: briga, ljutnja, začudnost, veselje, tuga, usamljenost, bezbrižnost, strah.... te pomno slaže sličice svog dnevnika koje bismo mogli beskonačno gledati, a ne kako naziv izložbe sugerira doživljavati ih u hodu, već uživati u bezazlenim viđenjima mudrog promatrača. Isabella Mauro nam se ni u jednom trenutku ne želi nametnuti, biti veća i važnija od svojih motiva, ona je strastven i naoružan promatrač, ponekad malo nostalgična, ponekad ironična, ali potpuno uklopljena i svjesna trenutka. I sama fascinirana običnim, ne želi fascinirati već nam naprosto pročistiti čula i ukazati nam što smo propustili vidjeti vlastitim očima.

Walk on by...

Matea Kolendić

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 24.04.2010.