Vojvodina na dlanu

Izložba fotografija članova Foto kino i video saveza Vojvodine

U ponedjeljak 23. studenog u 19 sati u Galeriji Za-Te plus,Trg žrtava fašizma 14, Zagreb (prostorije Zagrebačke zajednice tehničke kulture), otvarenje je izložbe fotografija vojvođanskih fotografa, članova Foto kino i video saveza Vojvodine, pod nazivom: VOJVODINA NA DLANU.

© Geza Lennert

Na izložbi će biti predstavljeno 110 fotografija 37 autora, članova Foto kino i video saveza Vojvodine, koji spada u red najaktivnijih udruga tehničke kulture, a bavi se organizacijom rada i promicanjem stvaralaštva klubova i pojedinaca u oblasti fotografije, filma i videa na teritoriji Vojvodine.

Savez vodi atraktivnu galeriju u kojoj godišnje priređuje i do 25 skupnih, žiriranih, samostalnih autorskih izložbi fotografija autora i klubova iz zemlje i inozemstva. Uz ostale, savez ostvaruje široku suradnju sa mnogim autorima i udrugama iz: Hrvatske, Rumunjske, Grčke, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Slovačke, SAD, Japana, Velike Britanije, Švicarske i Brazila.
Tako je prošle godine je u toj galeriji gostovao i Fotoklub Zagreb sa svojom skupnom tradicionalnom izložbom - Zagreb i Zagrepčani.

Izložba fotografija - VOJVODINA NA DLANU, prvi put je otvorena 2000. godine u Ateni (Grčka) i od tada je proputovala dugačak put i bila je predstavljena u: Oradei (Rumunjska), Hummenom i Galanti (Slovačka), Cirihu (Švicarska), Sentešu i Solnoku (Mađarska) i u Mariboru (Slovenija).

© Dušan Živkić

Ovu izložbu čine fotografije iz bogate Zbirke vojvođanske fotografije, koju posjeduje Foto kino i video savez Vojvodine i koja nudi pregled novijih radova današnjih, aktivnih stvaralaca fotografije koji žive i rade u Vojvodini. Iz kataloga izložbe, kojeg potpisuje jedan od najpoznatijih vojvođanskih fotografa Geza Lennert saznajemo, da autori izloženih fotografija pripadaju širokoj vojvođanskoj fotografskoj sceni, od profesionalaca do amatera, te ističe: „Koliko su različite njihove životne profesije, toliko je različito i njihovo gledanje na fotografiju. Ima ih, koji pomno prate zbivanja na izložbama fotografije u Evropi i svijetu, slijede suvremene trendove i pomodne pravce, a ima i onih, koji ne popuštaju u svom klasičnom pristupu temi i motivu.

© Branislav Stanković

Izbor tema im je raznolik i šaren: od klasičnih portreta nasmiješenih staraca ili djece, preko žanr-portreta do akt-portreta, klasičnog akta, vojvođanskih pejzaža – njiva i livada, šumaraka i proplanaka Fruške gore, barskog sveta Zasavice, žita Bačke i bundeva kikinđanskih, ajnfort kapija nekadašnjih švapskih kuća, portreta u ambijentu, somborskog groblja, urbanih pejzaža Sve je različito, na prvi pogled tu nema ničeg zajedničkog, a ipak je na svim fotografijama ove zbirke prisutna zajednička nit vodilja - zajednički motiv - Vojvodina na dlanu, Vojvodina u srcu autora ove izložbe."

© Milan Živković

Autori izloženih fotografija su: Aleksandar Čule, Anica Župunski, Aleksandar Gusman, Boris Dejanović, Branislav Stanković, Radomir Maša Dikosavljević, Aleksa Simijonović, Aleksa Plačkov, Miloš Ćurić, Zoran Stojaković, Milenko Radovanov, Jožef Gergelj, Ljubomir Paljić,Vesna Stojaković, Natalija Kovačević,Ivan Ivanović, Stevan Pete, Tibor Berko, Siniša Graovac,Senka Vlahović, Robert Semnic,Siniša Kiršek, Zdravko Simijonović, Borivoj Mirosavljević, Marjan Urekar, Jožef Išpanović, Kaća Lazukić Ljubinković, Rajko R. Karišić, Samuel Almaš, Stevan Lazukić, Ana Lazukić, Ljubomir Kojić, Milan Živković, Geza Lennert, Dobrila Martinov, Siniša Bubnjević i Dušan Živkić.

Izložba ostaje otvorena do 12. prosinca i može se pogledati svakog radnog dana od 9 do 20 sati.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 23.11.2009.