Tri fotografske kolekcije

Izložba fotografija iz privatnih kolekcija

Autor izložbe: Fedor Vučemilović

mjesto održavanja: Galerija Muzeja grada Splita, Dioklecijanova bb, 21 000 Split
datum otvorenja: ponedjeljak, 21.07.2008.
vrijeme otvorenja: 21 h

Dok na svjetskim aukcijama fotografije već odavna postižu cijene i do nekoliko desetaka tisuća eura, u Hrvatskoj ne postoji čak niti razvijeno tržište za ovu granu umjetnosti. Samo je nekoliko muzeja i arhiva koji posvećuju potrebnu pažnju ne samo sakupljanju već i pohrani i pravilnom čuvanju fotografije. U većini je slučajeva taj osjetljivi medij prepušten brizi, ili češće nebrizi pojedinaca.
Ovom izložbom predstavljaju se upravo tri zbirke privatnih kolekcionira fotografije. Dvojica od njih, Fedor Vučemilović i Stanko Abadžić i sami su fotografi i odlični poznavatelji medija, dok se treći, Petar Smiljanić, kolekcionar umjetnina, tek u nekoliko posljednjih godina posvetio sakupljanju i fotografske baštine.

Nikola VučemilovićFedor Vučemilović predstavlja fotografije iz bogate zbirke svojeg oca Nikole Vučemilovića, o kojoj brine već dulji niz godina. Izbor je načinjen iz fotografija 50-tih godina stilski bliskih talijanskom neorealizmu. Stanko Abadžić izlaže kolekciju uglavnom recentnijih radova domaćih i stranih autora, dok glavninu zbirke Petra Smiljanića sačinjavaju fotografije velikih zadarskih umjetnika Zvonimira i Ante Brkana.

Iva Prosoli (iz predgovora katalogu)

Popis autora na izložbi: Nikola Vučemilović (zbirka Fedora Vučemilovića), Slavka Pavić, Uwe Kielas, Njemačka, Mario Algaze, USA, Žarko Vijatović, Francuska, Berenika, Poljska, Daniel Šperl, Češka, Joris Van Daele, Kanada, Jana Stachova, Češka, Vladimir Birgus, Češka, Jakša Jeršić, Slovenija (zbirka Stanka Abadžića), Milan Pavić, Slavka Pavić, Zvonimir Brkan, Ante Brkan, Josip Klarica, Adolf Zika, Češka, Pavel Odvody, Češka, David Židlicky, Češka (zbirka Petra Smiljanića)

Fedor Vučemilović (Split, 1956.)

Fotograf, filmski i video snimatelj. Rođen u Splitu 18. lipnja 1956. Diplomirao na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Na početku svog umjetničkog djelovanja s grupom prijatelja u svibnju 1975. osniva Grupu šestorice autora s kojima organizira dvadesetak izložbi i akcija u zemlji i inozemstvu. Njegov umjetnički rad je usmjeren konceptualnim načelima propitivanja medija fotografije, filma i videa . Koristeći iskustva vlastite umjetničke prakse izrađivao je fotografije za kataloge drugih umjetnika, poput grupe Gorgona, Exat 51 i Dimitrijevića, Martinisa itd. Predaje fotografiju na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilista u Rijeci.

© Vladimir BirgusStanko Abadžić (Vukovar, 1952.)

U petnaestoj godini od oca dobiva prvi fotoaparat SMENA 8.Učlanjuje se u Fotoklub BOROVO, koji mu organizira prve skupne i samostalne izlozbe u Vukovaru i Borovu.
Diplomirao je germnistiku i radio kao dopisnik Vjesnika. Iz tog vremena poznate su njegove reportaže iz Tunisa,Malte,Turske i drugih zemalja. Od 1995 do 2002 godine boravi u Češokoj, gdje radi kao slobodni fotograf. U Češkoj je također imao brojne skupne i samostalne izložbe a najveću retrospektivnu izložbu imao je u Pragu u Komornoj galeriju Dom Josefa Sudka, koja nosi ime po čuvenom češkom fotografu.U Hrvatskoj je izlagao u Osijeku, Novigradu, Splitu, Zagrebu i Dubrovniku, Karlovcu i Daruvaru .Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Stanko Abadžić član je Fotokluba Zagreb i zivi i radi u Zagrebu. Njegove fotografije nalaze se u brojnim zbirkama u Europi, Hrvatskoj i Americi. Redovito surađuje s izdavačkim kućama MEANDAR, FRAKTURA, ZNANJE, AGM, Disput iz Zagreba na oblikovanju naslovnica knjiga. Član je HDLU Zagreb i Hrvatskog saveza samostalnih umjetnika Zagreb
Ante Brkan
Petar Smiljanić, kolekcionar

Izložba tri fotografske kolekcije otvorena je do subote, 09.08.2008. godine, a može se razgledati utorkom srijedom, četvrtkom i petkom 10-14 i 17-21 te ponedjeljkom, subotom, i nedjeljom 10-16 h.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 20.07.2008.