Tošo Dabac: Istarski dnevnik u Zagrebu

Fotografije iz poslijeratne 1946. godine s putovanja po Istri i Kvarneru - u Zagrebu

U srijedu, 3. prosinca 2008. godine u 19 sati u u Arhivu Tošo Dabac, Ilica 17, otvara izložba pod nazivom „Tošo Dabac: Istarski dnevnik“.

Izložba će biti otvorena do 15. siječnja 2009. od ponedjeljka do petka od 11 do 16 sati.

Iz ciklusa Brijuni © Tošo DabacIzložba Tošo Dabac: Istarski dnevnik / Diario istriano predstavljena je publici prvi put u svibnju ove godine u povodu stotinu prve obljetnice rođendana Toše Dabca i istovremenog Međunarodnog dana muzeja u novigradskom Muzeju Lapidarium.

Specifičnost ove izložbe je upravo u Dabčevim dnevničkim zapisima vođenim poslijeratne 1946. godine na putovanju po Istri i Kvarneru. Tošo Dabac u dnevniku bilježi gotovo tisuću fotografija od kojih je u svom arhivu, nažalost, sačuvao tek dvadesetak negativa.

Pogled na Rovinj © Tošo DabacIzbor je proširen na trideset četiri fotografije s istarskim motivima, nastale u različitim razdobljima, poput fotografija iz brijunskog i etnografskog ciklusa iz pedesetih godina prošlog stoljeća.
Umjetnikova je poetika u Istarskom ciklusu prepoznatljiva, no pojedine radove ipak možemo izdvojiti u cjeline. Polazište je uvijek isto – Istra, no drugačiji je pristup pojedinim motivima. Morski motivi s kojima se izmjenjuju oni intimniji, vidljivi u pojedinim portretima, nostalgičnim panoramama pejzaža i istarskih gradića, te pokoja dokumentarna fotografija, nude nov, a time i još zanimljiviji pogled na ovaj Dabčev ciklus.

Autorice izložbe su Jerica Ziherl, ravnateljica Muzeja Lapidarium i Marina Benažić, kustosica Arhiva Tošo Dabac, a koncept se temelji na Istarskom dnevniku, izvornom rukopisu Toše Dabca iz 1946. godine.

Izložbu prati deplijan i ilustrirani dvojezični katalog s predgovorom Jerice Ziherl i Marine Benažić i reprintom dnevničkog zapisa Toše Dabca po Istri.

Izložbu je realizirana uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i uz suradnju Muzeja Lapidarium iz Novigrada.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 02.12.2008.