Stephan Lupino dobiva nagradu Tošo Dabac

Pogledajte u živo legendarne fotke i performance S. Lupina na izložbi u povodu dodjele nagrade Tošo Dabac

Naš svjetski poznati fotograf Stephan Lupino dobitnik je renomirane nagrade Tošo Dabac koju svake godine dodjeljuje najstariji fotografski klub u Hrvatskoj - Fotoklub Zagreb.

To je ujedno i jedina strukovna nagrada u području fotografije koja se dodjeljuje u Hrvatskoj, a dodjeljujemo je svake godine i to: jednom članu Fotokluba Zagreb i jednom fotografskom umjetniku izvan kluba.

© Stephan Lupino

Za godinu 2010. dobitnici nagrade su:

Stephan Lupino – kao fotograf koji nije član Fotokluba Zagreb
Miljenko Marotti – kao član Fotokluba Zagreb

Svečana dodjela nagrada i otvorenje izložbe dobitnika nagrade održat će se u utorak 19. travnja 2011. u galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/III, s početkom u 20 sati.

Godine 1975. Fotoklub Zagreb ustanovio je nagradu Tošo Dabac, kao trajan spomen na našeg poznatog fotografskog umjetnika koji je svoju fotografsku karijeru izgradio kao član Fotkluba Zagreb. Od tada, nagrada se u kontinuitetu dodjeljuje u znak priznanja za postignuća u fotografskoj umjetnosti i promicanju fotografije u Hrvatskoj i svijetu.

Stephan Lupino je fotograf svjetskog glasa, a njegove se fotografije širom svijeta prodaju kao kolekcionarski primjerci preko raznih aukcijskih kuća. Iz širokog opusa njegovih fotografskih radova za prigodnu izložbu povodom dodjele nagrade “Tošo Dabac” odabrali smo seriju umjetničkih erotskih crno-bijelih fotografija po kojima je i najpoznatiji. Radi se o visoko estetiziranim radovima izvedenim u klasičnoj analognoj tehnici crno-bijelog filma koje krasi prepoznatljiv Lupinov stil.

Prof. dr. sc. Miljenko Marotti redovni je profesor na Katedri za radiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Voditelj je Odjela za abdominalnu i torakalnu dijagnostiku KBC-a “Sestre milosrdnice” u Zagrebu.

© Miljenko Marotti

Fotografijom se bavi od studentskih dana, a od 2002 aktivno izlaže. Član je Fotokluba Zagreb od 2003. godine. U svom fotografskom radu pokazuje svoju veliku ljudsku znatiželju za otkrivanjem svijeta, zemalja, ljudi i prirode oko sebe, svojstvenu istinskom istraživaču i znanstveniku. To ga tjera u mnoge zemlje i kontinente, na njegova istraživačka putovanja. Sa svojih putovanja donosi iznimne fotografije vrhunskog dometa. Njegove su fotografije skupljene u mnoge cikluse (preko 30 ciklusa) od kojih je svaki jedinstvena cjelina i priča za sebe.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 15.04.2011.