Stanko Vrtovec

Otvorenje izložbe fotografija

Ponedjeljak, 23. studenog 2009. u 20 h, KIC, Zagreb

Izborom fotografija Stanko Vrtovec uvodi nas u introspekciju svog stvaralačkog rada od sredine 70-tih do početka 80-tih godina 20. stoljeća.

© Stanko Vrtovec
Fotografije za ovu izložbu u recentnom izboru iz više stvaralačkih ciklusa ukazuju na mnoštvo motiva i tema koje su obilježile autorov rad tijekom tog razdoblja. Većina radova rađena je u crno-bijeloj tehnici. Izuzetak su oni iz ciklusa "Rab". Ostali pripadaju ciklusima "Izlet", "Turopolje", "Pariz" i "Fotomontaža".

Teme su se rađale sukladno autorovim putovanjima i on na njima postaje povjesničarom tihih motiva. Inspiriraju ga jednako nizanja otuđujućih i svakodnevnih predmeta poput stolica, gole stijene koje igrom prirodne svjetlosti sunca dobivaju na monumentalnosti, kao i životinje i ljudi ulovljeni u trenutku nesvjesnom prisutnosti fotografa. Svakodnevica izuzeta iz kontinuiteta postaje vizualno intrigantnim mozaikom. Nadrealistička komponenta ove izložbe najizraženija je u ciklusu "Fotomontaža" gdje koristi uobičajene objekte i predmete te ih neprekinutom igrom iluzije i realnosti smješta u najneuobičajenije kontekste i daje im u potpunosti novo značenje. Istančani ukus i oko za pomni odabir detalja, neprikosnoveno se odražavaju u svakom njegovom radu te na taj način obogaćuje koncepciju i kompoziciju stvarajući prepoznatljive i senzibilne cjeline ovoga osebujnog autora.

(Marta Kuliš, iz kataloga)

Izložba ostaje otvorena do 15. prosinca 2009. godine.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 23.11.2009.