Stanko Abadžić i Aktovi

Stanko Abadžić zagrebačkoj publici premijerno predstavlja ciklus Aktovi

Otvorenje izložbe će se održati u izložbenom prostoru Ministry of Beauty (Varšavska 14/II) u četvrtak, 03.12., s početkom u 20 sati.

Izložba je otvorena za posjetitelje do 22. prosinca 2009. godine, radnim danom od 17 do 20 sati i subotom od 10 do 13 sati, odnosno prema unaprijed dogovorenom terminu.

© Stanko AbadžićAbadžićev ciklus crno-bijelih fotografija, tematski vezan uz ženski akt, nastao je u periodu od 2003. naovamo, a fotograf ga je u prethodnoj sezoni predstavio u Galeriji Lang u Samoboru (siječanj 2009.) i Galeriji Siscia Obscura u Sisku (travanj 2009.). U fotografskom opusu majstora fotografije Stanka Abadžića ovaj ciklus zauzima posebno mjesto iako se tek odnedavno bavi tom temom. Sam kaže kako je u pomno (scenografski, gotovo redateljski) pripremanim snimcima „pokušao dati maksimum estetike, a modele prihvatiti kao subjekte a ne objekte, kako se vrlo često žensko tijelo tretira u medijima ili na reklamama“.

Naglašava kako je „vrlo teško u poplavi erotske fotografije biti originalan, a budući da je pred vama nago žensko tijelo, uvijek se borite s opasnošću da skliznete u kič i vulgarnost“. (Stanko Abadžić, iz razgovora uz izložbu) „Ogoljelost prikazanih tijela ostaje korotna u naglašenoj sugestiji nedodirljivosti. Lascivnosti nema. Žena je kao glazbeni instrument, usklađene forme i rezonantnosti jasnog estetskog smisla. (...)

© Stanko AbadžićVrsnim, klasičnim pristupom s lakoćom artističkog djelovanja, Abadžić uvodi žensko tijelo na pijedestal svoje opčinjenosti vremenom. Okamenjena prolaznost u leći njegova gledanja, nostalgija njegova opažanja u zaustavljenom kadru mijene, klasična volja oblika da se dokaže postojanim u njegovim kadrovima, sve to čini Abadžićev pristup fotografiji. Pa i aktu u njegovoj fotografiji.“ (Nataša Šegota Lah, iz teksta uz izložbu).

Organizacija fotografskih izložbi u prostorima Ministry of Beauty direktan je odgovor na potrebu i interes stručne i laičke javnosti za kvalitetnom fotografskom izložbenom djelatnošću. Cilj je ove inicijative publici ponuditi visoku kvalitetu prezentacije autorskih fotografskih opusa te dati doprinos razvoju fotografske tržišne mreže u Hrvatskoj.

Kao odgovor na realne potrebe za informiranjem i obrazovanjem javnosti o fotografskoj umjetnosti, u ovom će se prostoru uz izložbe održavati i povremene fotografske radionice, paneli, predavanja te će se omogućiti specijalizirana studijska snimanja kao i prodaja najsuvremenije fotografske opreme (voditelj: Fedor Vučemilović).

„Dovodimo fotografiju u samo srce Zagreba. Kroz programe želja nam je odgojiti i educirati nove generacije poznavatelja i štovatelja fotografije i suvremene umjetnosti općenito, te poticati kolekcionarstvo u fotografiji“ – rekao je Fedor Vučemilović.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 02.12.2009.