Stanko Abadžić - Aktovi

Otvorenje izložbe fotografija

© Stanko AbadžićIzložba fotografija - otvorenje u nedjelju 25. siječnja 2009. u podne, Foto galerija Lang, Samobor, Langova 15. Izložba ostaje otvorena do 22. 02. 2009.

Foto galerija Lang otvorena je subotom i nedjeljom od 11 – 13 i od 16 – 19 sati.

Na ravni kontroliranog hedonizma, oprimjerena tradicionalno, premda uživalački motrena, ženska je ljepota odvojena od aluzivnih slojeva. Ogoljelost prikazanih tijela ostaje korotna u naglašenoj sugestiji nedodirljivosti. Lascivnosti nema. Žena je kao glazbeni instrument, usklađene forme i rezonantnosti jasnog estetskog smisla. (Možda nesvjesno, ali ne i bez razloga, glazbeni se instrumenti u Abadžićevim kadrovima često nalaze u suživotu s nagim tijelom žene.)

© Stanko AbadžićDorađen i sofisticiran, fotografov angažman oko lijepih stvari uopće, premda otežan nostalgijom ipak je i mudro olakšan lakim komponiranjem. Vrsnim, klasičnim pristupom s lakoćom artističkog djelovanja, Abadžić uvodi žensko tijelo na pijedestal svoje opčinjenosti vremenom. Okamenjena prolaznost u leći njegova gledanja, nostalgija njegova opažanja u zaustavljenom kadru mijene, klasična volja oblika da se dokaže postojanim u njegovim kadrovima, sve to čini Abadžićev pristup fotografiji. Pa i aktu u njegovoj fotografiji.

Nataša Šegota Lah (iz kataloga izložbe)

Stanko Abadžić (Vukovar, 1952.), od rane mladosti aktivan u fotoklubu Borovo. Diplomirao germanistiku i bio više godina dopisnik Vjesnika iz Vukovara. Od 1995. do 2002. živi u Pragu. Po povratku u Zagreb u Muzeju Mimara priređuje 2003. značajnu izložbu „In Absentia“. Živi i radi u Zagrebu.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 21.01.2009.