Snježana Požar i Šime Strikoman

Dobitnici Nagrade Tošo Dabac Fotokluba Zagreb za 2007. godinu

Svečanost uručenja Nagrade i otvorenja izložbi fotografija

Vrijeme: Otvorenje 10.6.2008. u 20 sati
Izložba će biti otvorena do 23. 6. 2008.
Mjesto: Zagreb, Galerija Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3

SNJEŽANA POŽAR i ŠIME STRIKOMAN DOBITNICI NAGRADE
TOŠO DABAC

Portret © Snježana PožarLaureati Nagrade Tošo Dabac Fotokluba Zagreb za 2007. godinu, koja će biti dodijeljena na svečanosti u Fotoklubu Zagreb u utorak 10. lipnja, su Snježana Požar, članica Fotokluba Zagreb i Šime Strikoman, filmski i televizijski snimatelj, autor Milenijskih fotografija, serijala Terra Croatica i mnogobrojnih turističkih promidžbenih materijala.

O Laureatima – dobitnicima Nagrade Tošo Dabac

Snježana Požar

Snježana Požar dugogodišnja je članica Fotokluba Zagreb. Članica je Fotokluba Zagreb od 1963. godine, od kada zapravo započinje njena kontinuirana fotografska i izlagačka djelatnost.

Uz Svjetlost Šibice © Snježana PožarZavršila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, 1966. godine na Odsjeku umjetničke fotografije. Godinama je radila kao filmski montažer na Hrvatskoj televiziji, a uz rad je studirala i diplomirala filmsku i elektroničku montažu na Akademiji za kazalište, film i televiziju. Predavala je na srednjoj školi za kulturu, na Akademiji dramskih umjetnosti te na Fakultetu političkih znanosti, sve u Zagrebu. Izabrana je 1980.g. za suca na međunarodnom natjecanju podvodne fotografije u Kukljici, dobila je 1982. nagradu Narodne tehnike, a 1998. Zlatnu značku Fotokluba Zagreb. Dobitnica je Priznanja uz 110 godišnjicu Kluba i Zahvalnice uz 115 godišnjicu Kluba. Dobitnica je Povelje Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2006. godinu i Godišnje nagrade "Dr. Oton Kučera" Zagrebačke zajednice tehničke kulture za 2006 godinu.

Za njen dugogodišnji izlagački rad, Fotoklub Zagreb dodjelio joj je 2005. godine počasni naziv - Istaknuti izlagač a 2008. godine počasno zvanje Kandidata majstora fotografije. Priredila je 26 samostalnih izložbi fotografije u zemlji i svijetu. Sudjelovala je na skoro sto međunarodnih i domaćih natječajnih – žiriranih izložbi, na kojima je dobila brojna priznanja i nagrade. Od početka 2006. godine predaje na Srednjoj strukovnoj školi ‘Slava Raškaj’ fotografiju i fotokemiju. Članica je Upravnog odbora Fotokluba Zagreb i više stalnih i povremenih radnih i strukovnih povjerenstva.

Šime Strikoman

Biskupi u Rovinju © Šime StrikomanŠime Strikoman rođen je u Vodicama. Diplomirao je filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Nikole Tanhofera. Za sebe kaže da je filmski i televizijski snimatelj, likovni umjetnik i fotograf umjetnik, a mi dodajemo da je on posebna ličnost hrvatske kulturne i umjetničke scene, svestran umjetnik, čovjek koji je zadužio mnogo područja hrvatske umjetnosti i kulture i čovjek u punom smislu te riječi.

Član je strukovnih udruga: Hrvatske udruge filmskih snimatelja (HFS), Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD), Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH), Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU).

Do sada je radio poslove filmskog snimatelja, direktora fotografije, redatelja, producenta, fotoreportera, ratnog snimatelja i grafičkog dizajnera.

Dobitnik je nagrada kao fotograf i novinar "Poleta", "Studentskog lista", te za kameru u filmu "Za prošle dane - Pišta Baći". Dobio je nagradu za najbolji osmišljeni turistički plakat i za originalnost edicije "TERRA CROATICA" 1999. godine na Međunarodnom festivalu turizma u Splitu.

Šime Strikoman, puni stupce dnevnih i strukovnih medija sa svojim prilozima i umjetničkim ostvarenjima kao i filmski i televizijski snimatelj, a posebno kao autor Milenijskih fotografija, serijala Terra Croatica i mnogobrojnih turističkih promidžbenih materijala.

Prošle godine za promociju 115. obljetnice Fotokluba Zagreb, Šime Strikoman, svjetski snimatelj milenijskih fotografija, odlučio se, da jednu milenijsku fotografiju posveti samim ljubiteljima fotografije. Dakle, svima onima koji fotografiraju i koji vole biti fotografirani. Tako je Milenska fotografija o Fotoklubu Zagreb nastala u subotu 16. lipnja 2007, točno u podne na Markovom trgu u Zagrebu. Ova Strikomanova fotografija je ustvari i najveća izložba fotografa i najraznovrsnija izložba foto-aparata dosad! To je milenijska fotografija fotografa, fotoamatera i i ljubitelja fotografiranja, kao i njihovih kućnih ljubimaca – foto-aparata! Za to, smo mu članovi Fotokluba Zagreb, neobično zahvalni.

Kutjevo © Šime StrikomanO Šimi Strikomanu napisano je mnogo. Za njegov rad i stvaralaštvo nije potrebno mnogo riječi, njegova filmska, video, likovna i druga umjetnička ostvarenja govore o njemu. Za kraj samo dvije izjave: "Strikomanu nije važna perfekcija, on teži istraživanju. Njegovo profesionalno poznavanje zanata i tehnologije uz nestašno umjetničko igranje pretvara ga u medijskog čarobnjaka, koji se ne ustručava otkriti vlastiti trik." (J. Ilić); "Strikoman je kao rijetko tko kadar izuzetnim htijenjem i nervom odabrati motiv snimanja i zaokružiti ga u određenu cjelovitost. On vrlo lijepo uspijeva iskazati kamerom bit i atmosferu ambijenta, informirati i akcentirati, naprosto kazati sve o motivu što ima reći." ("Šibenski list", povodom izložbe "Ko ovo more platit").

Tošo Dabac

Tošo Dabac legenda je, ne samo hrvatske već svjetske fotografije. Sam je vlasnik mnogobrojnih prestižnih svjetskih nagrada, svojim je radom zaslužio članstvo u Photographic Society of America, izlagao je uz najveća imena svjetske fotografije. Ranih tridesetih godina je radio za Fanamet film i zagrebačku podružnicu Metro Goldwyn Mayer.

Godine 1932., započeo je poznati ciklus Ljudi s ulice te intenzivnu izlagačku aktivnost u domovini i u svijetu. Već je 1933. godine izlagao u Pragu i Philadelphiji u društvu velikana fotografije kao što su Margaret Bourke White, László Moholy Nagy i František Drtikol te nadalje, 1937. godine u Bostonu i San Franciscu uz bok Edwardu Steichenu, Brassaïu, Man Rayu.

Iste je godine u Bostonu dobio nagradu za fotografiju Filozof života, a već iduće 1938. godine Nagradu za najbolju fotografiju mjeseca prestižnog američkog fotografskog časopisa Camera Craft. Godine 1939. izlagao je na Sixth International Salon of Photography u New Yorku u društvu s Berenice Abbot, Dorotheom Lange, Man Rayom i Edwardom Westonom.

1952. izlaže na Welt Ausstellung der Photographie u Luzernu, gdje su između ostalih izlagali i fotografi Magnuma (Richard Avedon, Cecil Beaton, Henri Cartier Bresson, Andre Kertesz,….).
1960. izlaže u Múnchenu na međunarodnom Salonu fotografije Das menschliche Antlitz Europas, gdje izlažu i Edward Steichen, Robert Capa, Werner Bischof, Brassaï,….

Tošo Dabac je bio članom nekoliko domaćih i međunarodnih strukovnih udruga: počasni član Belgijskog kraljevskog fotografskog društva (CREPSA), nizozemskog salona FOCUS, te je nosio naslov Hon. exc. FIAP (međunarodne organizacije fotografa umjetnika) i MF FSJ – majstor fotografije Foto saveza Jugoslavije od 1951. godine. Dobitnik je Nagrade grada Zagreba, Nagrade Vladimir Nazor, Zlatne značke Foto kluba Zagreb te nagrade za životno djelo Foto saveza Jugoslavije.

Stoga je velika čast i prestiž biti dobitnik nagrade koja nosi njegovo ime.

O nagradi Tošo Dabac Fotokluba Zagreb

Kavana Opera © Snježana PožarNagradu Tošo Dabac, utemeljio je Fotoklub Zagreb 1975. godine, kao priznanje pojedincima za uspješnu djelatnost kroz duže vremensko razdoblje. Dakle, nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i nagrada za dugogodišnji rad za iznimna postignuća iz domene fotografskog stvaralaštva i doprinos od osobitog značenja za razvitak i promicanje fotografske djelatnosti i fotografske umjetnosti u Fotoklubu Zagreb i šire u zemlji i svijetu i doprinosa ugledu Fotokluba Zagreb i fotografske umjetnosti i fotografskog amaterizma.

Sukladno Pravilniku, Nagrada se dodjeljuje svake godine dvojici autora, jednom iz redova članstva Fotokluba Zagreb i jednom autoru iz Hrvatske odnosno iz drugih klubova uključenih u Hrvatski fotosavez.

Od ustanovljenja do 1991. godine, nagrada je dodjeljivana autorima iz Fotokluba Zagreb i tadašnje zajedničke države Jugoslavije, odnosno iz klubova tadašnjeg Foto saveza Jugoslavije. Tako je do sada ovu prestižnu nagradu primilo 64 ugledna i zaslužna fotografska umjetnika, organizatora, stvaratelja i promicatelja fotoamaterskog pokreta.

Vječiti izazov © Šime StrikomanOblik i sadržaj Nagrade – Tošo Dabac propisani su posebnim pravilnikom Fotokluba Zagreb, a čini je Diploma i brončana
Medalja sa likom Toše Dabca u poluprofilu, autora akademika Vojina
Bakića. Nagrada se dodjeljuje svake godine na temelju Odluke
Povjerenstva, sastavljenog od pet uglednih članova Fotokluba Zagreb i Ratifikacije Odluke na godišnjoj sjednici Skupštine Fotokluba Zagreb.
Istodobno se mogu dodijeliti najviše dvije Nagrade, a jedan autor
može dobiti nagradu samo jednom u životu.

Prijedlog i Odluku o Nagradi, povjerenstvo je dužno popratiti detaljnim obrazloženjem. Praksa je da se na svečanosti uručenja nagrada, prirede i otvore izložbe fotografija dobitnika nagrade.

Tom prigodom se tiska katalog, pozivnica i plakat izložbe. Autori po zatvaranju izložbe izložene fotografije poklanjaju Fotoklubu Zagreb u fundus Zbirke hrvatske fotografije. U fotografskom miljeu Hrvatske, nagrada je visoko rangirana i cijenjena i smatra se prestižnom fotografskom nagradom za životno djelo.

predsjednik
Vinko Šebrek

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 10.06.2008.