Ponovni susret s vojvođanskim fotografima

Siniša Bubnjević i Dušan Živkić izlažu u Zagrebu

© Dušan ŽivkićMjesto izložbe: Galerija Za-Te plus, Trg žrtava fašizma 14, Zagreb. Izložba ostaje otvorena do 13. studenog 2008.

Izložba fotografija Dušana Živkića i Siniše Bubnjevića, predsjednika i tajnika Foto, kino i video saveza Vojvodine iz Novog Sada nastala je kao rezultat ponovno uspostavljene međuklupske i međunarodne suradnje između Fotokluba Zagreb i ove ugledne i značajne vojvođanske fotografske udruge.

Kad spominjemo ponovne, onda mislimo na prijašnju dugogodišnju suradnju vojvođanskih i zagrebačkih fotografa koja je između ostalog rezultirala dodjelom Nagrade Tošo Dabac 1991., poznatom novosadskom fotografu Gezi Lennertu, kao najviše odličje i priznanje kojeg je Fotoklub Zagreb utemeljio 1975. godine.

© Dušan ŽivkićTa godišnja nagrada dodjeljuje se za dugogodišnji rad i izvanredna dostignuća s područja fotografskoga stvaralaštva i osobit doprinos razvoju i promicanju fotografske djelatnosti i fotografske umjetnosti te za unapređenje suradnje među fotografskim udrugama.

Nakon dužeg prekida suradnja s vojvođanskim fotografima i njihovim udrugama ponovno je uspostavljena u lipnju prošle godine organizacijom veoma zapažene izložbe Geze Lennerta u Fotoklubu Zagreb pod nazivom Umjetnost predočivanja, a zatim, u prosincu, uzvratnom skupnom izložbom u Novom Sadu članova Fotokluba Zagreb pod naslovljenom Zagreb i Zagrepčani.

Ovu izložbu priređuje Fotoklub Zagreb u suradnji s Zagrebačkom zajednicom tehničke kulture.

© Siniša BubnjevićIzložba dvojice rukovodećih djelatnika u vojvođanskoj foto, kino i video udruzi je nastavak suradnje i novi susret s vojvođanskim umjetnicima i vojvođanskom fotografijom. Riječ je o dvije izložbe u jednoj, gdje se autori, svaki posebno, predstavljaju svojom kolekcijom. U njihovim radu ima mnogo zajedničkog, ali i različitog, poput njihovih biografija. Raspon motiva im je širok i obuhvaća studije klasičnih i žanr-portreta, aktova, žanr-scena, krajobraza, urbanih sredina, life-fotografija i drugih tema.

Ono što im je zajedničko, to su rad, napor i entuzijazam u organizaciji, vođenju vojvođanskih fotografskih udruga, ali i slične izražajne mogućnosti koje koriste u svom kreativnom radu. I Živkić i Bubnjević su počeli analognom fotografijom, ali su ubrzo prihvatili novu digitalnu fotografiju koja se sve više obrađuje u raznim digitalnim tehnologijama i programima. Velikom primjenom digitalne tehnologije, obrada fotografije postaje još intenzivnija i potrebnija, što se posebno uočava u radovima Dušana Živkića.

Obojica autora su se svrstali u onaj krug vojvođanskih fotografa koji u svom fotografskom stvaranju nadrastaju formalne i stilističke obrasce u fotografiji, tražeći nešto novo i primjereno suvremenoj svjetskoj fotografiji.

© Siniša BubnjevićOpus njihova kreativnog rada i djelovanja može se bez nedoumice povezati s uspjehom i usponom najpoznatijih vojvođanskih fotografa. Međutim to sve nije nastalo preko noći. Nastalo je vremenom, kroz stalno učenje i rad i stvaranje kreativne klime unutar fotografskih udruga. Poslužit ćemo se uzrečicom slavnog Rodina:”Ono što je urađeno s vremenom – vrijeme poštuje i potvrđuje„. A vrijeme već pokazuje, a još više će pokazati vrijedne i trajne rezultate vojvođanske fotografije ne samo u estetskom i tehničkom pogledu, već i u organizaciji i promicanju fotografskog amaterskog pokreta, temeljenog na umjetničkom stvaralaštvu.

Uz čestitke na lijepoj izložbi fotografskih postignuća Dušana Živkića i Siniše Bubnjevića, posebno ističemo one uspjehe gdje su obojica dali mnogo, a to je organizacija i koordinacija fotografskih udruga i promicanje vojvođanske amaterske fotografije. Dobro vam svjetlo!

Vinko Šebrek

© Dušan ŽivkićDušan Živkić rođen je 3. prosinca 1958. u Novom Sadu. Od 1984.godine je zaposlen u Rafineriji nafte Novi Sad.
Fotografijom se počeo baviti početkom 70-tih godina. Član, a jedno vrijeme predsednik novosadskog Foto-kino kluba Pro Arte.

Sudjelovao je na brojnim izložbama i festivalima u Srbiji i inozemstvu, na kojima je dobio velik broj vrijednih nagrada i priznanja. Jedna od najvrednijih mu je nagrada na 33. novosadskom likovnom salonu 2003.godine. Jedan od njegovih najzapaženijih radova objavljen mu je u francuskom časopisu Photo u siječnju 2000.godine. Počasni je član Foto kluba Nufarul iz Oradee. Dosad je održao 15 samostalnih izložbi. Od 2005.godine ima zvanje Kandidat - Majstor fotografije.
Fotografije su mu objavljivane u više dnevnih listova i magazina u Srbiji – Nezavisni dnevnik, Danas, Vreme, Bulevar, Mesečnik Rafinerije nafte Novi Sad.

Od 2000.godine predsjednik je Foto, kino i video saveza Vojvodine i urednik izlagačkog programa jedine foto-galerije u Vojvodini.

© Siniša BubnjevićSiniša Bubnjević rođen je 21. studenoga 1958. godine u Novom Sadu. Tijekom 90-tih, godinu je dana radio kao fotograf u ateljeu poznatog karipskog fotografa Hektora Beasa u Santo Domingou u Dominikanskoj Republici. Od 1999. do 2004. i od proljeća 2008. član je Izvršnog odbora Skupštine Grada Novog Sada zadužen za promet.
U prve tajne fotografske vještine uveo ga je otac Slavko, dugogodišnji tajnik Foto kino kluba Branko Bajić u Novom Sadu.

Izlagao je na brojnim izložbama u organizaciji Foto, kino i video saveza Vojvodine u Vojvodini, Francuskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Grčkoj, Švicarskoj. Dosad je održao 7 samostalnih izložbi u Novom Sadu i Oradei.

Od 2000. godine je tajnik Foto, kino i video saveza Vojvodine kojem je pomogao da revitalizira stvaralačke aktivnosti brojnog članstva širom Vojvodine.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 03.11.2008.