Pokret i ples

Otvorenje izložbe fotografija pod nazivom "Pokret i ples"

U prostorijama Zagrebačkog plesnog centra, Ilica 10 (zgrada bivšeg Kino Lika), u Zagrebu, u četvrtak 29. travnja u 19.45 sati.

© Igor Ivanovič

U bogat program obilježavanja - 29. travnja Svjetskog dana plesa, koga priređuju Zagrebački plesni centar i Hrvatski institut za pokret i ples, ove godine se uključuje i Fotoklub Zagreb sa zanimljivom izložbom plesne fotografije. Na izložbi sudjeluje sedamnaest autora, članova Kluba sa sedamnaest fotografija, odnosno, svaki autor sa jednom fotografijom velikog formata.

© Helena CuculićAutori su polaznici Škole fotografije "Fotonaut" Fotokluba Zagreb u kojoj su upravo završili tematsku cjelinu pod nazivom Tečaj portreta. U sklopu tog tečaja, uz klasične forme portreta i portretne rasvjete otišlo se korak dalje, kako je program Škole fotografije zaista moderan, a pristup njegovom izvođenju atraktivan i inovativan, voditelj Škole mr. sc. Damir Tiljak, koji je odnedavno i novi predsjednik Fotokluba Zagreb odlučio je, da se polaznici Škole okušaju i u jednom novom i za njih nedovoljno poznatom umjetničkom izričaju i žanru – u plesnoj fotografiji. Izazov je prihvaćen, postavljeni su elementi i ciljevi snimanja, odnosno fotografiranja a to je bilo snimanje dviju balerina u njihovom prirodnom okružju – baletnom studiju, te je nakon odrađenog osnovnog programa pripremljeno završno snimanje u prostorima Zagrebačkog plesnog Centra.

Osim polaznika tečaja izlažu i asistenti te voditelj tečaja, autori izloženih fotografija su: Ana Cofek, Anita Mamuza, Dalibor Škunca, Damir Tiljak, Daniel Lovrić, Emita Blagdan, Helena Cuculić, Igor Ivanović, Ines Lojna Funtak, Luigi Shkreli, Marijana Žvan, Mišo Obranović, Ninoslav Hećej, Šime Lugarov,Valentina Bunić,Vedran Buergermeister i Vladimir Pavlić.

© Emita BlagdanŠiri cilj snimanja bio je, da se nakon edukacije polaznika Škole napravi izložba plesne fotografije, te da se sudionicima, ali i javnosti pobliže predstavi plesna fotografija, koji se inače nalazi u području umjetničkih izričaja i žanrova od filma, videa preko likovne umjetnosti pa do fotografije. U nastalim fotografskim ostvarenjima, autori su se uglavnom koncentrirali na emocionalna stanja svojih modela u različitim fazama plesa, od njihove koncentracije u pripremnim radnjama, zagrijavanja preko ushita koji prati izvedbu pa sve do iscrpljenosti koja je vidljiva na izrazima lica nastupa nakon odrađene vježbe. Snimanje balerina je bilo puno izazova, pomno prateći režiju i koreografiju plesa u centar interesa fotografije stavljene su plesačice, njihovi pokreti, izrazi lica i mnogi drugi detalji koji publici na javnim nastupima inače nisu vidljivi.

© Ines Lojna Funtak

Vjerujemo da će ova izložba biti dobar poticaj za nastavak suradnje Zagrebačkog plesnog centra, Hrvatskog institut za pokret i ples i Fotokluba Zagreb kako u njegovanju plesne fotografije, kao zanimljivog i atraktivnog izričaja, tako i stvaranju i njegovanju fotografije kao dokumenta, značajne za djelovanje i povijest ovih institucija.

Vinko Šebrek

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 29.04.2010.