Photodays 2010 u Zagrebu

Izložba fotografija finalista i pobjednika natječaja “Photodays 2010”
u Muzeju za umjetnost i obrt

U Muzeju za umjetnost i obrt, u četvrtak, 2. rujna, s početkom u 20 sati, biti će otvorena izložba fotografija finalista i pobjednika natječaja “Photodays 2010”. Postavu, koja ostaje izložena do 10. rujna, prigodno će prezentirati Denis Redić, direktor festivala Photodays, Helena Srakocic, predsjednica ovogodišnjeg ocjenjivačkog suda te Dubravka Osrečki Jakelić, muzejska savjetnica u Muzeju za umjetnost i obrt, ujedno članica ovogodišnjeg ocjenjivačkog suda. Sve fotografije s izložbe bit će uključene u Zbirku novije fotografije Muzeja za umjetnost i obrt.

Najbolje fotografije prethodne godine

Postavu “Photodays 2010” čine najuspješnije fotografije, koje je i ove godine odabrao međunarodni ocjenjivački sud festivala “Rovinj Photodays” između ukupno 10 000 radova prijavljenih na službeni natječaj.

Namjenjen hrvatskim fotografima, natječaj se u sklopu festivala raspisuje svake godine. Čitav projekt zamišljen je kao vrednovanje radova i doprinosa u fotografiji u nas te isticanje značajnih uradaka kroz razdoblje od godinu dana. Među finalistima i pobjednicima natječaja našla su se poznata autorska imena poput Stanka Abadžića, Aleksandra Novkovića, Sandre Vitaljić, kao i oni fotografi čiji je rad manje poznat široj javnosti primjerice Jelene Blagović, Davora Konjikušića, Petre Mrše i drugih.

Izložba stoga, na neki način pruža tek djelomičnu retrospektivu hrvatske fotografije za razdoblje protekle godine, ali svakako kvalitetatan uvid u dublju perspektivu i njezin razvoj. Ukupno trideset fotografija i serija fotografija biti će predstavljeno kao dio natječajnih cijelina, što znači da će postava obuvatiti fotografije pobjednika i finalista kategorija: ljudi, mrtva priroda, izdavaštvo, moda, akt, slobodna tema, arhitektura, priroda, profesionalni koncept te multimedija.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 01.09.2010.