Pejsažna i portretna fotografija - iskustva i pouke

Besplatno predavanje jednog od najuspješnijeg i najaktivnijeg slovenskog fotografa

Utorak, 15. rujna 2009 u 19 sati

Fotoklub Zagreb, Ilica 29/3 Zagreb

Predavač Herman Čater

Herman Čater član je jednog od najuspješnijih i najaktivnijih slovenskih fotografskih klubova – Društva fotografov Svit iz Celja s kojim naš klub ostvaruje veoma uspješnu suradnju. On je ujedno jedan od najpoznatijih slovenskih fotografa, čemu u prilog govore podaci da je u posljednjih godina priredio trideset samostalnih izložbi, sudjelovao na mnogim izložbama u zemlji i svijetu i osvojio preko sto nagrada. Dosad je objavio pet foto knjiga, monografija, među kojima se posebice ističu: Dodir svetla, Sibirija i Stojan Kerbler. Predaje fotografiju na brojnim predavanjima i seminarima. Pored toga bavi se slobodnim letenjem (padobransko jedrenje - paraglajding).

© Herman Čater

U svakoj umjetnosti, pa otuda i u fotografskoj, postoje određeni motivi, teme i inspiracije, koje najviše odgovaraju prirodi i talentu fotografa. Za Hermana Čatera su to pejsaž i portretna fotografija.
U predavanju pored teoretskih uvoda o rečenim temama, predavač će najviše govoriti o osobnim iskustvima i uspjesima, od izbora motiva do snimanja, od obrade fotografija na računalu do sudjelovanja na izložbama, natječajima, fotografskim portalima i sl.

© Herman Čater

Pejsaž (krajolik, krajobraz) predstavlja jednu od središnjih tema fotografije. Pejsažno slikarstvo Impresionista, je jedan od najznačajnijih kreativnih dosega, ali niti jedno impresionističko djelo nije oslikalo pejsaž s toliko dojmljive vjernosti, koliko je to uspjelo fotografiji. Ali ono što razlikuje umjetničku, kreativnu fotografiju pejsaža od njenog izvora, je trag svijesti, osjećanja, duha, spoznaja i vještine koje otiskuje stvaralac. U predavanju biti će govora o vrstama pejsažne fotografije (prirodni pejsaž - krajolik, urbani pejsaž, industrijska fotografija, makrofotografija); kompoziciji u pejsažnoj fotografiji, o motivima – objektima , odnosno elementima pejsažne fotografije, kao što su: ljudi, flora, fauna zgrade, detalji, okružja motiva - vremenske prilike, godišnja doba, svijetlost, sjene, boje; kao i o najčešćim greškama u kompoziciji pejsažne fotografije. Biti će riječi i o poželjnom fotografskom priboru i slično.

© Herman Čater

Jedna od zanimljivih vrsta fotografije je portret i općenito fotografiranje ljudi. Portret osobe mora otkrivati karakter i osobnost čovjeka, izražavati emocije: smijeh, ljutnju, odlučnost, tugu, usamljenost, otuđenost, dosadu. Fotografija portreta je ujedno i fotografija trenutka, to je fotografija osobe u svojoj okolini ili posebnim prilikama, putovanjima, skupovima, vjenčanjima, rođendanima, situacijama ili izrazima lica koja se više neće nikad ponoviti na isti način.U Čaterovim fotografijama portretiranih ljudi naglašen je upravo taj psihološki moment. Biti će riječi i o izražajnim sredstvima u portretnoj fotografiji kao i o pogreškama koje se pojavljuju kod snimanja portreta.

© Herman Čater

Ono što je za slikara blok za skiciranje, to su za fotografe reportaže. Treba imati talenta, instinkta, znanja i vještine da se prolazni motivi i događaji, kao i okružja događanja, atmosfera i slično - fotografski notiraju. Te sve osobine i vrijednosti posjeduje naš predavač, a došle su posebno do izražaja u njegovim ostvarenjima: „ Dotik svetlobe“, „Pozabljen“, „Sibirija“, „Koraljni prsten“ (reportaža o Gotlandu i Faro), koje će kroz digitalnu projekciju prezentirati tijekom predavanja.

Predsjednik Vinko Šebrek

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 14.09.2009.