Najkolekcija 2009

Tradicionalna klupska izložba kolekcija fotografija Fotokluba Zagreb

A la carte 2 © Helena CuculićU utorak, 3. studenog 2009. u 19.00 u Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3, Zagreb otvorenje je klupske izložbe fotografija Najkolekcija 2009.

On the Break © Ana MrazekNa izložbi svojim kolekcijama, odnosno sa 50 fotografija sudjeluje 14 članova kluba: Tea Filipi, Maja Jokić, Helena Cuculić, Željko Šebić, Ana Mrazek, Maja Hrnjak, Nada Bezić, Davor Bolant, Čedomil Gros, Petra Kontušić, Krešimir Mehičić, Slavka Pavić, Renato Pejković i Staša Popadić

Izložba ostaje otvorena do 16. studenog 2009.

A la carte 3 © Helena CuculićNa raspisani natječaj odazvao se 51 autor s 80 kolekcija, odnosno 316 fotografija. Tema izložbe bila je slobodna, što je pretpostavljalo potpunu autorsku slobodu u stvaranju fotografije - od izbora motiva, načina snimanja do načina obrade - kao i potpunu slobodu u stvaranju kolekcija.

Umbrella Man 2 © Maja JokićOdređeno je da kolekciju čine četiri fotografije, koje se mogu oblikovati kao serije (foto-sekvenca, foto-priča, foto-esej i foto-reportaža) ili kao autorska kolekcija, koja je morala biti tematski i prezentacijski koherentna. Svaki autor je mogao sudjelovati s dvije kolekcije.

Seductive © Ana MrazekŽiri je imao zadaću na izložbu uvrstiti i nagraditi najkvalitetnije fotografije i kolekcije, kako u tehničkom, tako i u likovnom smislu. Trebalo je, iz mnoštva zaprimljenih, odabrati one fotografije, koje su temom, kompozicijom i pristupom suvremene, a odabirom kadra i ozračjem, posebne i neobične. Kolekcije su morale biti dobro oblikovane, tako da fotografije povezuje zajednička nit, da tvore stilsku cjelinu, srodnu po pristupu, po ideji i po tonalitetu. Kolekcije su, dakle, morale oslikavati prepoznatljiv stvaralački rukopis konkretnog autora, bez obzira na motiv, način i vrijeme snimanja, odnosno izrade fotografija.

Žiri je za izložbu izabrao najbolje i najoriginalnije kolekcije, a nagradio je najbolje od najboljih. Posebno se izdvajaju nagrađeni autori, koji svojim novim i originalnim idejama, ne slijede samo jedan pravac, jedan stil, jednu poetiku ili estetiku, već se njihova djela razvijaju i mijenjaju, pa čak i suprostavljaju sukladno suvremenim trendovima. Oni su prerasli neka tradicionalna ograničenja i konvencionalne pristupe, pa su tako u Umbrella Man 1 © Maja Jokićsvom kreativnom radu usvojili nove vrijednosti fotografije, kako u tematici,
tako i u tehnici obrade i načinu prezentacije.

Nagrađeni autori:

1. Nagrada Tea Filipi
2. Nagrada Maja Jokić
2. Nagrada Helena Cuculić
3. Nagrada Željko Šebić
3. Nagrada Ana Mrazek
3. Nagrada Maja Hrnjak

Metamorfoze © Tea Filipi
Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 03.11.2009.