Najfotografija 2009

Krajem svake godine Fotoklub Zagreb održava klupski natječaj za najbolju pojedinačnu fotografiju

Nestajanje © Maja JokićČlanovi Fotokluba Zagreb svake se godine opraštaju sa starom i pozdravljaju novu godinu tradicionalnom predbožićnom izložbom "Najfotografija". Ove godine izbor u sastavu Slavka Pavić, Sandra Vitaljić i Damir Tiljak imali su težak posao žiriranja 244 pristigle fotografije. Rezultati žiriranja dostupni su u dvije datoteke. U prvoj datoteci rezultati su poredani po broju bodova. U drugoj datoteci rezultati su poredani prema imenima autora.

Ocjenjivački je sud prvu nagradu dodijelio Luki Mjedi za fotografiju Andrija Zelmanović. Iako je bilo predviđeno da se dodijele dvije druge nagrade, članovi žirija odlučili su podijeliti tri druge nagrade jer su se našli pred teškim izborom odabira između tri podjednako kvalitetne fotografije.

Druge su nagrade dobili Maja Jokić, Miljenko Marotti i Valentina Bunić. Dodijeljene su i tri treće nagrade, autori su: Helena Cuculić, Šime Lugarov i Eugenija Špralja.
Šest je autora dobilo pohvalu: Silvija Kovačević, Jurana Linarić Mihalić, Iva Korenčić, Ines Lojna Funtak, Neda Rački i Goran Žegarac.

Krumpirova Simfonija © Helena CuculićAko ste preuzeli listu s ocjenama možda će vas zbuniti što se na njoj broj bodova ne podudara s rang listom pohvaljenih fotografija. Sistem ocjenjivanja bio je da svaki član žirija može svakoj fotografiji dodijeliti 0, 1 ili 2 boda. Na taj je način ustanovljena ljestvica od 7 vrijednosnih kategorija prema kojima je određivana kvaliteta svake pojedine fotografije. Neka su odstupanja nastala zbog toga što žiriranje nije jednoznačan proces. Naime, prilikom određivanja kvalitete prispjelih fotografija ne postoji neki univerzalni ili apsolutni kriterij, pa dinamiku ocjenjivanja najčešće određuje interna struktura fotografija koje su pristigle na natječaj. Ako proces ocjenjivanja započne s nizom loših fotografija u kojem se nađe neka bolja fotografija, ona može dobiti ocjenu koja je ipak nešto veća nego da se našla u grupi fotografija slične ili više kvalitete. Zato je ukupan redoslijed nemoguće odrediti sve dok se ne ocijeni svaka pristigla fotografija, a u svakoj pojedinoj fazi ocjenjivanja ocjene variraju oko neke norme koja se konstantno mijenja.

Stoga se nakon prvog kruga dijeljenja ocjena izdvoje fotografije koje su zadovoljile kriterij prijema na izložbu od onih koje to nisu, u ovom je konkretnom slučaju od ukupno 244 zadovoljilo 65 fotografija. Nakon toga sve se fotografije još jednom pregledaju, a fotografije iz sličnih kvalitativnih kategorija se ponovo uspoređuju kako bi se ustanovio konačni poredak za dodjelu nagrada.

Visine © Ines Lojna FuntakU većini slučajeva ocjenjivački sud donosi svoju odluku bez objavljivanja liste ocjena i bez obrazloženja. U ovom slučaju članovi žirija složili su se da ocjenjivanje bude transparentno, jer bi to moglo biti korisno autorima u procjeni fotografija. Naime nije svejedno da li su druge nagrade dodijeljene fotografijama koje imaju isti broj bodova kao i prvonagrađena fotografija ili su ocijenjene znatno niže. Također je zanimljivo vidjeti statistiku bodovanja jer ona govori o ukupnoj kvaliteti pristiglih radova. Moguće je čak i da prvonagrađena fotografija ne dobije maksimalan broj bodova ako je razina kvalitete izuzetno niska, pa čak i da ocjenjivački sud uopće ne dodijeli prvu nagradu ako smatra da niti jedna fotografija nema potrebnu kvalitetu.

No dosta o procesu procjenjivanja, na osnovi priloženih ljestvica zaključke možete donositi i sami. Za kraj još treba dodati da je žiri bio izuzetno osjetljiv na tehničku kvalitetu fotografija. Mnoge su estetski ugodne fotografije otpale zbog nedovoljne oštrine, prevelike posterizacije, općeg sivila odnosno premalog kontrasta i sličnih problema koji se uče u "fotografskoj osnovnoj školi". Što je od pristiglih fotografija odabrano moći ćete pogledati 22. prosinca na otvorenju izložbe.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 16.12.2009.