Machina Fotografika

Susret s fotografskom udrugom iz Krakova

Veleposlanstvo Republike Poljske u Hrvatskoj poziva na susret s fotografskom udrugom Machina Fotografika iz Krakova.

Program

22. travnja 2008. u 19 sati
Machina Fotografika u Fotoklubu Zagreb (Ilica 29/III)
Predstavljanje Machine Fotografike

Nikko će uz multimedijalnu prezentaciju predstaviti postignuća Machine Fotografike i umjetnike povezane s njom, a Beata Długosz će približiti stvaralaštvo odabranih fotografkinja i fotografa iz Krakova.

23. travnja 2008. u 20 sati
Machina Fotografika u Booksi (Martićeva 14 d)
Otvorenje izložbe fotografija: Projekt CRVENILO
Fotoakcija CRVENILO

Sve osobe pozvane na otvorenje izložbe molimo da odjenu nešto crveno ili da ponesu crveni predmet koji im je važan. Tijekom otvorenja Nikko će voditi fotoakciju - u digitalnoj će tehnici izraditi 25 portreta osoba koje će poštovati naše pravilo. Rezultat će u obliku prezentacije biti prikazan na kraju susreta.

O UDRUZI

Udruga Machina Fotografika osnovana je 16. veljače 2007. Misija udruge je promocija fotografske umjetnosti u Poljskoj i izvan njezinih granica, s posebnim naglaskom na promociju umjetnica koje se bave fotografijom, filmom te multimedijima. Udruga vodi i edukativnu djelatnost za djecu, mladež i odrasle. Udruzi je prethodila aktivna djelatnost neformalne grupe Fotografsko mjesto Machina Fotografika, koja je svoje ciljeve realizirala kroz cikličke fotografske susrete, primjerice: organizacije izložbi domaćih i stranih autora, susreta fotografa s publikom i slide–show prezentacija, predavanja o teoriji, kritici i povijesti fotografije te fotoakcije čiji je cilj portretiranje građana Krakova. Udruga je ugostila i brojne umjetnike, npr. Wojciecha Plewińskog, Annu Bedyńsku, Barteka Solika.

O projektu CRVENILO

Crvena je jedna od tri osnovne boje. Najtoplija od svih. Ona je boja života i ekstremnih osjećaja. Boja svih boja. U nekim je jezicima sinonim za riječ „lijep”. Neki je smatraju bojom sreće, uspjeha i ljubavi, ali i bojom žalosti. Crvena je također boja erotike, strasti, vitalnih snaga, iako istodobno simbolizira zlobu, krv, žalost, smrt i borbu. To je boja života i smrti.

Crvenilo/ Nikko

Nikko je odlučila simbolici boje pristupiti kroz kontekst prolaznosti vremena. Crvenilo je ženstvena boja: menstruacija, seksualna inicijacija, porođaj, nerijetko i smrt – događaju se u krvi. To su ciklusi koji slijede. Nikko je fotografirala žene u važnim trenucima njihova života, u graničnim trenucima, na crvenoj pozadini. Iznimno važan element projekta je tekst koji su upisale žene kao odgovor na pitanje što se to dogodilo u tom vremenu. To pitanje ostaje otvoreno, usmjereno prema svakoj osobi koja će gledati projekt, kao i prema samoj autorici.

Crvenilo IRIS/ Beata Długosz

Rad je autoričin odgovor na poziv u projekt Crvenilo. Predstavljen je u obliku apstraktne multiplikacije, izrađene u digitalnoj tehnici. Iris je svojevrsna igra asocijacija i slobodna interpretacija teme. Crvenilo izmiče jednostavnoj sistematizaciji, ali infiltrirano kroz žensku osjetljivost lako postaje njezina autobiografija. Beata Długosz pozornost gledatelja ipak usmjerava na drugačija područja percepcije. „Iris” izaziva asocijacije na temelju jednostavnih znakova ukorijenjenih u kulturi, kao što su oko ili krug. Autorica želi uvući gledatelja u vizualnu igru, daje upute njegovoj mašti kako bi mogla stvarati vlastite asocijacije.

Sylwia Nikko Biernacka Fotografkinja, diplomirala je kulturologiju, studira u Institutu umjetničke fotografije u Opavi (Češka). Utemeljila je udrugu Machina Fotografika. Izlaže u Poljskoj i u inozemstvu. Svoje fotografije objavljuje u brojnim novinama, časopisima i zbornicima. Vodi cikličke radionice i predavanja o fotografiji.

Beata Długosz. Rođena je 1978. Članica je Saveza poljskih umjetničkih fotografa (ZPAF). Pohađa doktorski studij na Katedri za fotografiju Filmske škole u Lođu. Stipendistica je programa Stipendija stvaralačkoga grada Krakova. Radi u Institutu za umjetnost Pedagoške akademije u Krakovu. Izlagala je na brojnim samostalnim i zajedničkim izložbama.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 22.04.2008.