Lomo festival i Photoshock 5 u skvotu

U osnovi lomografija je motivirana jednostavnom ambicijom – da nas vodi, razoruža svih formalnosti i komplikacija u fotografiji sve u stilu filozofije “Don’t Think, Just Shoot”

Jednodnevni LOMO festival i otvorenje izložbe fotografija Phtoshock 5 zbog spontane naravi lomo fotkanja održat će se u četvrtak, 18.lipnja u adekvatnom okruženju prostorija gradskog skvota A.K.C.Medike u Pierottijevoj ulici.

© Luka Rukavina

Naime, kod nas je lomografija sve popularnija pa su organizatori iz fotografske udruge BULB odlučili ovo Photoshock okupljanje posvetiti autorima koje je lomo ˝groznica˝ zahvatila. Izlaže petnaest autora, a kao gost izlagač pojavit će se i naša poznata fotografkinja Mare Milin.

S obzirom da je 1984. godine proizvedena prva LOMO kompakt automat kamera, Photoshock 5 odvijat će se upravo u vrijeme proslave 25-te godišnjice koja se obilježava lomo-zabavama diljem svijeta.

© Katarina Jaklin

U osnovi lomografija je motivirana jednostavnom ambicijom – da nas vodi, razoruža svih formalnosti i komplikacija u fotografiji. Ona je temelj “Don’t Think, Just Shoot” filozofije. Konačno, lomografija je eksperimentiranje u fotografiji popraćeno dobrom zabavom. Vodeći se srcem i osjećajima te kršeći pravila, budite spremni odbaciti sve svoje fotografske predrasude.
Početkom devedesetih godina prošloga stoljeća nekoliko studenata ponovno je "otkrilo" malu rusku kameru – Lomo Kompakt Automat. Fotografirajući se međusobno u raznim situacijama dostojnim sjećanja na ludi studentski provod, obogatili su polje eksperimentalne fotografije s neuobičajenim snapshot snimkama. Iste su razvijali što je jeftinije moguće ili namjerno pogrešnim kemijskim procesom. Rezultati su bili bujica autentičnih, ludih, neobičnih, sjajnih fotografija zasićenih boja.

© Petra Belc

Organizatori vas stoga pozivaju da se zajedno sa svojim lomo fotićima i isprintanim, malim fotkama (cca 10x10 cm), uklopite u program događanja u četvrtak, 18. lipnja u Pierottijevoj ulici :

12:00 h – okupljanje organizatora i izlagača, HARW & MAYO Music
13:00 h – postavljanje izložbe
18:00 h – izgradnja lomo zida
20:00 h – otvaranje izložbe
21:30 h – zagrebački bend HI-FJU - jam session
23:00 h - HARW (feelgood connection//headmovin) & MAYO (digital dancehall// glitch hop// oldskul electro//dance//funky//dnb//dubstep)

Nakog otvorenja u Zagrebu, LOMO izložba seli u Rijeku na mjesec dana, a zatim u Split, baš u vrijeme ljetne sezone turizma.

Darija Tripalo

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 17.06.2009.