Kroz objektiv

Izložba članova fotokluba vinkovci u Fotoklubu Zagreb

Grad u boji © Dunja MercGalerija Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3 Zagreb od 30. siječnja do 9. veljače 2009.

Otvorenje u petak, 30. siječnja 2009. u 19:30.

Kroz objektiv, naziv je izložbe fotografija članova Fotokluba Vinkovci u kojom se ponovno nakon dvije godine predstavljaju zagrebačkoj fotografskoj publici i ljubiteljima fotografske umjetnosti.

Naslov izložbe odražava njihov pristup fotografiji, a to je da se prava fotografija stvara kroz objektiv, dakle kamerom, a ne naknadnim digitalnim doradama i manipulacijama računalom.

Vrane © Ljubica GligorevićKroz informiranje i permanentno obrazovanje svojih članova, vodstvo Fotokluba upućuje svoje članstvo, da se oslobode pomodarstva, kao i to, da ne stvaraju digitalno generirane fotografske slike, to jest da se oslobode klišea i da stvaraju čistu kreativnu fotografiju - kamerom. Njihova maksima je, da je kreativnost pri odabiru i obradi motiva, odnosno pri fotografiranju ključ uspjeha u stvaranju umjetničke fotografije. Međusobna suradnja između članova kluba i suradnja između fotografskih udruga kako u nacionalnim tako i u međunarodnim relacijama doprinosi snazi i uspjehu kluba, a uspjeh svakog pojedinca se smatra uspjehom kluba u cjelini.
Lazo © Drago Merc
Jedan od bitnih poticaja u stvaralaštvu članstva je povijest i sjajna tradicija njihovog kluba, koji je osnovan 1950. godine, pod okriljem i u sastavu tadašnjeg Saveza foto i kino amatera Hrvatske. Prve aktivnosti bile su im sudjelovanje na izložbama fotografija kao i udomljavanje gostujućih izložbi, pa i nekih međunarodnih.

Patka © Mihael ŠpanićUz desetu godišnjicu osnutka Saveza (l946.-1956.) Fotoklub Vinkovci organizira 1956. godine u Gradskoj knjižnici veliku Republičku izložbu fotografija, kao šestu republičku po redu, do tada organiziranu u drugim gradovima. U svibnju 1958. godine članovi Fotokluba priređuju prvu izložbu fotografija Fotokluba Vinkovci. U to vrijeme prostorije su dijelili s Radioklubom iza pozornice „velikog kina“, potpuno srušenog
u Domovinskom ratu.

Bukvić i svinja © Damir GlibušićNakon desetak godina aktivnosti, nastaje zatišje u radu Fotokluba Vinkovci, sve do obnavljanja aktivnosti 1980. godine, kada na scenu stupa nova generacija vinkovačkih fotoamatera. Aktivnosti Fotokluba vezane su uz Omladinski dom. Članovi kluba organiziraju državne i klupske izložbe, gostuju na izložbama drugih klubova, održavaju tečajeve, predavanja, izlete…

Dobro Jutro © Suzana BotaPočetkom rata, 1991. godine, opet prestaju klupske aktivnosti, a Fotoklub ostaje bez svojih prostorija, kada slavni Omladinski dom nestaje u eksploziji.

Mnogi fotoamateri snimaju u ratu, dokumentirajući sve što se događalo, dajući svoj veliki doprinos priznavanju nove hrvatske države.

Dunav © Goran ŠkrlecPo završetku rata, rad kluba je nastavljen 1993. godine, a aktivnosti članova se odvijaju u neprikladnim prostorijama bivšeg Marijinog doma. Nakon održanog tečaja Fotoklubu se pridružuju novi članovi koji ostvaruju zapažene rezultate.

Godine 1999., uz pomoć Županijske zajednice tehničke kulture, u čijem sastavu Fotoklub i danas djeluje, klub dobiva odgovarajući prostor u novom Domu tehnike, u Gajevoj ulici 18.

Sretna ovca © Gordan PanićNakon deset godina (2000. godine) ponovno je pokrenuta velika državna izložba fotografija Salon fotografije Vinkovci, koju članovi kluba organiziraju svake godine uz proslavu Dana grada Vinkovaca, 20. srpnja, a od 2007. godine Salon se održava u proljeće. U okviru Salona, osim velike izložbe recentne hrvatske fotografije, uvijek bude organizirana samostalna izložba nekog od poznatih fotografa. Do sada su priređene izložbe Marije Braut, Pavla Cajzeka, Ivana Posaveca, Damira Fabijanića,
Mije Vesovića i drugih.

Sveta Štosija © Zdenka ŠkrlecOd ostalih aktivnosti članova Fotokluba Vinkovci potrebno je izdvojiti tečajeve fotografije za nove članove, fotografske radionice i putovanja, sudjelovanje na izložbama i fotografskim radionicama u zemlji i inozemstvu, organiziranje gostujućih izložbi drugih klubova i autora, izložbe novinske fotografije HND-a, izložbe Hrvatskog Fotosaveza, samostalne i skupne izložbe članova kluba od kojih treba izdvojiti godišnju izložbu Fotokluba Vinkovci, koji danas ima više od stotinu, a od toga pedesetak aktivnih članova, koji daju svoj doprinos u, sada se već može reći, svakodnevnom radu kluba.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 26.01.2009.