A kako nas ribe vide

Na to će odgovoriti Miroslav Arbutina Arbe koji je "potpopio" ne samo lijepe Siščanke, već i samog gradonačelnika Siska

Tako će i zagrebačkoj publici u utorak 22. ožujka 2011., u 19 sati, u galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/III, sisački fotograf Miroslav Arbutina - Arbe predstaviti, najnoviji ciklus fotografija podvodnog akta iz projekta "Kako nas ribe vide". Izložba ostaje otvorena do 1. travnja 2011.

© Miroslav Arbutina Arbe

Projekt "Kako nas ribe vide" Miroslav Arbutina započeo je 2008. godine, a prva izložba sa podvodnim portretima Siščana napravljena je 2010. godine. Uz taj dio, kojeg s 30 fotografija po prvi predstavlja u Fotoklubu Zagreb, autor će na ovoj izložbi prikazati i 30 najnovijih fotografija 2. dijela istoimenog projekta - podvodne aktove. Većinu njih prezentirat će u crno bijeloj tehnici. Crno-bijelom fotografijom autor je nastojao pokazati formu tijela u bestežinskom stanju sve upotpunjavajući igrom svjetla i sjene.

© Miroslav Arbutina Arbe

Grad Sisak u kojem je rođen i u kojem živi 50 godina, u doba Jugoslavije bio je veliko industrijsko središte. Tu je "cvala"metalurška industrija, rafinerija nafte, kemijska industrija, kao i najveća termoelektrana u državi. Nabrojani su namjerno najveći zagađivači koji su to bili tada, a koji su zagađivači ostali i danas. Zbog toga je Sisak proglašen jednim od najnečistijih, odnosno industrijski najzagađenijih gradova.

© Miroslav Arbutina Arbe

Istovremeno, Sisak je jedan od najljepših i najzelenijih gradova u Hrvatskoj - to je grad koji živi na tri rijeke Savi, Kupi i Odri, koji ima više od 105 hektara parkova i zelenih površina, u blizini kojeg je Park prirode Lonjsko polje. Da bi dokazao da njegov grad nije ekološka crna rupa, da nije najzagađeniji grad u državi, odlučio je najprije Siščanima, a potom cijeloj Hrvatskoj, a i svijetu, pokazati sve ljepote zelenoga Siska.

Zbog toga 2008. godine pokreće projekt "Kako nas ribe vide". Riječ je je o seriji fotografija snimljenih pod vodom, u dubinama zelene vode rijeke Kupe, koja prolazi središtem Siska i u kojoj Siščani plivaju, veslaju, čiju vodu piju, na čijim obalama je uređena prekrasna šetnica.
U prvom dijelu projekta "potopio" je svoje sugrađane. Pod vodom su pozirali gradonačelnik, novinari, sportaši, umjetnici, sugrađani.

© Miroslav Arbutina Arbe

Drugi dio je podvodni akt, koji je izložen ove godine i putuje po Hrvatskoj.

Lijepe Siščanke ronile su i pozirale pod vodom, praveći društvo kupskim ribama i podvodnom svijetu rijeke Kupe, koja pamti i čuva tragove ljudi od prije 5-6 tisuća godina. Ovdje su živjeli Iliri, Kolapjani, Kelti, Rimljani, Hrvati, a arheološke dokaze njihova postojanja često nalazimo upravo u koritu rijeke Kupe. Treći dio projekta "Kako nas ribe vide" bit će život u Kupi i oko Kupe.

© Miroslav Arbutina Arbe

Miroslav Arbutina - Arbe rođen je u Sisku 1959. godine. Fotografijom se amaterski počinje baviti početkom 80-ih. Do 1987. zaposlen je u sisačkoj Željezari i nakon prekida radnog odnosa počinje "živjeti" od fotografije. Sa početkom Domovinskog rata počinje raditi kao freelancer za mnoge domaće časopise i strane agencije. Posao ratnog fotoreportera odveo ga je na skoro sva bojišta u Hrvatskoj, a i u Bosnu i Srbiju. Godine 1992., nakon ranjavanja prijatelja Saše Kralja u Bosni, prestaje raditi kao ratni fotoreporter i prelazi u Zagreb gdje objavljuje u Startu, Nacionalu, Globusu i drugim tiskovinama. Po povratku u Sisak radi za Jutarnji list u kojem ostaje do 2009. godine. Osnivač je Foto kluba Siscia obscura i voditelj Foto galerije Siscia obscura.

Darija Tripalo

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 21.03.2011.