Jelena Blagović - Prije mene

U seriji fotografija "Prije mene" Jelena Blagović propituje vlastiti identitet

U seriji fotografija Prije mene propitujem vlastiti identitet u odnosu sa svojom majkom, gledajući kroz vrlo opipljivu - materijalnu stvar – majčina ljubavna pisma. Čitanje tuđih ljubavnih pisama, osim s dozom neuljudnog i voajerističkog, povezujem s osjećajima koje pruža njihovo iščekivanje i otvaranje, raznolika tekstura, miris starosti i istrošenosti papira na kojemu su napisana, te sa spoznajom da su bila čuvana sve ove godine.

© Jelena Blagović

Pisma iz serije fotografija Prije mene pisana su od 1968. do 1981. godine, a odnose se na vrijeme od majčinog puberteta do prvih godina veze s mojim ocem. U tom periodu nije bilo Interneta, e-mailova, sms poruka, chatova i ostalih danas dostupnih sredstava komunikacije kojima smo u pravilu zamijenili pisanje pisama. Brzina i površnost današnje pisane komunikacije, te nestabilnost medija gotovo da ne ostavljaju prostora za spoznaju, proživljavanje i emocionalni vremenski odmak od navedenih osjećaja, te ih je gotovo nemoguće čuvati i arhivirati, kao nekada rukom pisana pisma.

© Jelena Blagović

S druge strane, tema dotiče suptilnost mog odnosa s majkom, koja mi otvara vrata svoje intime, kroz svoja pisma me pušta u svijet njezinih prošlih romantičnih osjećaja i navodi me na preispitivanje mojeg odnosa s njom, te upoznavanje jednog, meni do sada nepoznatog, dijela njezine osobnosti i prošlosti.

Životopis

Jelena Blagović rođena je 1983. godine u Zagrebu.
Završila je Fotografski odjel u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, nakon čega upisuje dvogodišnji studij fotografije u Istituto Superiore di Fotografia e Arti Visive u Padovi, Italija. Školovanje nastavlja u Velikoj Britaniji gdje završava dodiplomski i diplomski studij umjetničke fotografije na University of Westminster u Londonu i stječe diplomu magistra fotografije. Dobitnica je stipendije David Faddy Scholarship za akademsku izvrsnost.

© Jelena Blagović

Zaposlena je kao nastavnica na Fotografskom odjelu u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, te je suradnica u naslovnom zvanju umjetničke asistentice na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku snimanja - Katedra za fotografiju.
Izlagala je na brojnim izložbama u Velikoj Britaniji, Kini i u Republici Hrvatskoj. Surađuje s mnogim umjetnicima, novinama i magazinima, te je članica ULUPUH-a.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 18.01.2010.