Jan Reich u Zagrebu

Češki fotograf Jan Reich izlaže u Glipkoteci HAZU

U ČETVRTAK 15.siječnja 2009. u 19 sati u Gliptoteci HAZU otvorenje je izložbe fotografija,izložbu će otvoriti veleposlanik Republike Češke gospodin Karel Kuhnl, a o djelima će govoriti član suradnik HAZU gospođa dr.Željka Čorak

Izložba ostaje otvorena do 5.veljače 2009. utorak-petak 11-19 sati, vikend 10-14 sati.

© Jan Reich

Izložba će biti postavljena inicijativom Veleposlanstva Republike Češke u Zagrebu /savjetnik za kulturu gospođa Jindra Mala/ povodom EU2009.CZ češkog predsjednišva Europskoj Uniji., na otvorenju izložbe će biti nazočan umjetnik Jan Reich /u Gliptoteku HAZU dolazi u utorak 13.siječnja/.

JAN REICH je vodeći češki i svjetski fotograf koji je sudjelovao na 100 skupnih izlozaba i priredio niz samostalnih izlozba u Europi i Americi. Objavio je veći broj monografija. Svoj opus je nastavio u poetici velikoga češkoga fotografa Jan Sudeka. Njegove fotografije se nalaze u vodećim svjetskim muzejskim ustanovama /Centar G.Pompidou u Parisu, New Yorku, Odense i ...; takodjer MMSU u Rijeci ima njegovu fotografiju u svome muzejskom fundusu/.

Jan Reich rođen je 1942.u Pragu, studirao na praškoj filmskoj akademiji, 1969. emigrira u Francusku, vraća se 1979.; isključivo se koristi klasičnim fotografskim aparatom, jer za njega je originalna fotografija vezana s pojmom "istine"; fotografiranje je iskustvo biti na mjestu događanja, sve ostalo je samo privid......

Na izložbi će biti prezentirana njegova dva ciklusa:

ciklus BOHEMIA /2005./ i ciklus Kuća u krajoliku /2007./

U oba dva ciklusa crno bijele fotografije on uspijeva majstorski iznijeti bit i specifičnost atmosfere svoga voljenoga zavičaja; njegova fotografija nije samo dokument nego uključuje i slojeve emocija. Stoga fotografija Jan Reicha je ujedno i poetska transimisija melankolije i misterije češkoga krajolika.

Za svoju monografiju je primio nagradu za knjizevnost sto je bilo i uzrok brojnim diskusijama koliko fotografija moze biti supstitucija literarnom djelu.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 13.01.2009.