Izložba Ive Pedišića u Sisku

Proslavite ovaj vikend na izložbi i prvi rođendan jedne od rijetkih fotogalerija u Hrvatskoj - sisačke Siscije obscure

Povodom prvog rođendana sisačke fotogalerije Siscia obscura, u istom slavljeničkom prostoru u subotu, 24.travnja, bit će otvorena izložba prim.dr. Ive Pedišića u 19 sati.

© Ivo Pedišić

Ivo Pedišić je rođen godine 1933. godine u Sisku. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje je i završio specijalizaciju za dječju kirurgiju. Godinama je radio u Klinici za dječje bolesti „Zagreb“ u svojstvu voditelja odjela za opekline i plastičnu kirurgiju klinike za dječju kirurgiju. Objavio je niz stručnih i znanstvenih radova i stekao zvanje primarijus. Bio je predsjednik Hrvatskog društva za plastičnu i maksilofacijalnu kirurgiju, član Hrvatskog kirurškog društva, Hrvatskog društva dječjih kirurga, Hrvatskog liječničkog zbora, Internacionalnog udruženja za opeklinske bolesti (ISBE). Počasni je član Hrvatskog liječničkog zbora te je bio član Suda časti HLZ-a u dva mandata.

© Ivo Pedišić

Kao veliki zaljubljenik u fotografiju od mladih je dana prošao put fotoamatera kroz tečajeve u gimnaziji i u društvu studenata sve do članstva u Fotoklubu Zagreb 1957. godine. U početku se bavio crno-bijelom fotografijom, a kasnije i fotografijom i dijapozitivima u boji. Tijekom vremena snimio je mnogo dijapozitiva u boji, kako u svojoj struci tako i izvan nje, gdje je postigao izuzetne rezultate.

© Ivo Pedišić

Izlagao je na više od 200 izložbi fotografija i dijapozitiva u zemlji inozemstvu pri čemu je osvojio niz nagrada i priznanja:

Spomen plaketa Fotokluba Zagreb u povodu 75 godina postojanja (1967.);
Zlatna značka Fotokluba Zagreb (1968.);
Zaslužni član Fotokluba Zagreb (1968.);
Zvanje fotoamatera I. klase Fotosaveza Hrvatske;
Orden rada sa srebrnim vijencem (1977.);
Povelja Fotokluba Zagreb u povodu 100. godišnjice kluba (1992.);
Nagrada Tošo Dabac Fotokluba Zagreb za 2002. godinu;
Zvanje istaknuti izlagač Fotokluba Zagreb (2005.);
Povelja Fotokluba Zagreb povodom 115. godišnjice kluba (2007.) i
Godišnja nagrada dr. Oton Kučera Zagrebačke zajednice tehničke kulture za 2007. godinu.

Nakon umirovljenja nastavlja se baviti opsežnijom aktivnosti u Fotoklubu Zagreb. Uspješno obnaša razne dužnosti. Biran je za člana Nadzornog odbora te niza povjerenstava. Član je Upravnog odbora kluba u drugom mandatu, žirija izložbi u više navrata, a u međunarodnim aktivnostima Fotokluba Zagreb zadužen je za kontakte sa suradnim fotoklubovima u Austriji i Njemačkoj. Predstavnik je Fotokluba Zagreb u Zagrebačkom foto-kino savezu. Član je Organizacijskog odbora 29. Zagreb salona (2002.), 30. Zagreb salon (2004.), 31. Zagreb salona (2006.), 32. Zagreb salona (2008.) i 33. Zagreb salona (2010.).

Ne zanemaruje niti izlagačku djelatnost u zemlji i inozemstvu. Prema statistici bio je najuspješniji izlagač Fotokluba Zagreb za godinu 2000.

Živi i radi u Zagrebu.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 22.04.2010.