I Mara Bratoš 'šljaka' na brodogradilištu

Dubrovačka fotografkinja odlučila je iskušati sreću u lučkim gradovima

Posebna i pomalo neočekivana izložba dubrovačke fotografkinje s zagrebačkom adresom - Mare Bratoš, pod nazivom "Lučki gradovi" doživjet će u ovoj godini dvije premijere. Prvu od njih možete pogledati u zagrebačkoj galeriji KARAS u srijedu, 8.travnja, u 20 sati, dok će se druga zbiti u Dubrovniku 8.kolovoza u poznatoj starogradskoj galeriji Sebastijan.

© Mara Bratoš

Fotografije snimljene u hrvatskim lučkim gradovima - Rijeci, Splitu, Pločama i Trstu donosi potpuno nov pristup u dosadašnjem radu ove poznate hrvatske fotografkinje. Iako tematski i stilski na prvi pogled neobičan i neočekivan izbor motiva za ovu umjetnicu fotografije, odmah postaje vidljivo kako je Mara hladnim čeličnim strukturama brodogradilišta, dizalicama, dokovima i transportnim brodovima udahnula novi život dočaravajući dojam lučkih eksponata panoramskim i zračnim pogledima. Autorica se bez imalo straha igra motivima koji su jednostavni i bliski pučkom sentimentu i samorazumljivi izvodeći kompozicije fotografija iz sasvim različitih perspektiva kojima dominiraju dinamični prizori.

© Mara Bratoš

Crno-bijele fotografije sepijasto su pojednostavljene kroz osobnu intuiciju i time približene jedna drugoj, ali i promatraču na jedan estetski smjel način, a njihova je posebnost u tome što se tihe i nenametljive. Prirodna atmosfera kompozicije i dostojanstvenost luka i pristaništa ukomponirana su u scenu koja je izrežirana do pojedinosti dok brojnost figura govori o snažnoj motivaciji fotografkinje da se izrazi upravo kroz fotografiju, stvarajući tako ovu nekomercijalnu i neobičnu cjelinu. Iako ponekad neobični detalji dokumentirani su s namjerom da se ispriča jedna morska priča u presjeku vremena i prostora.

Fotografkinja Mara Bratoš (1974.) rođena je u Dubrovniku. Godine 1998. diplomirala je na Akademiji za dramske umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku Filmsko i TV snimanje. Članica je ULUPUH-a i HZSU-a. Radi kao profesionalni fotograf. Suradnica je brojnih domaćih magazinskih izdanja i redakcija poput Banke, Ella, Cosmopolitana, Gale, Grazie, te urednica fotografije financijsko-poslovnog mjesečnika Banka. Za svoj fotografski rad nagrađena je nizom nagradan i priznanja. Godinama uspješno izlaže i Hrvatskoj i inozemstvu. Živi u Zagrebu, a ljeta i dalje neizbježno provodi na jugu, u Dubrovniku!

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 08.04.2009.