I ja želim biti Fotonaut i istraživati svijet kao ruski pionir

Ako tvoj životni poziv nije biti krotitelj lavova, već fotograf onda se trgni i počni eksperimentalno fotkati sa moćnom grupom Fotonauta

Da, da, dragi moji, sam život nije stvarnost - mi smo ti koji unosimo život u kamenje i šljunak. To je rekao jedan gospodin, Frederick Sommer, a i Fotonauti se slažu s tim. Vrijeme je da počnete promatrati svijet kroz objektiv, ali ne kao krotitelj lavova i hvatač zlatnožutih zalazaka sunca, već kao Fotonaut. Ok, kažete vi, ali tko su zapravo Fotonauti? Pa to je jedna moćna grupa fotografa i fotografkinja, koji su se okupili oko radionica i tečajeva u organizaciji portala Fot-o-grafiti.hr koje već nekoliko godina vodi fotograf i edukator mr. sc. Damir Tiljak. Njih četrdesetak izložit će svoje fotke na grupnoj izložbi pod radnim nazivom Fotonaut 2009, koja će biti otvorena u utorak 12. svibnja 2009. godine u 19.30 sati u Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3. Izložba se može pogledati do 25. svibnja, radnim danom od 9 do 16 sati, a utorkom od 18 do 21 sat.

Otvoreno plava © Sanja Grgić

Par pitanja za njihovog profesora i gurua Damira Tiljka: Kakva ekipa izlaže? Autori izloženih slika su zaista "miješanog" podrijetla - ima tu bivših i sadašnjih tečajaca, profesionalnih fotografa, koji su polazili poneku radionicu radi usavršavanja,, ali i vrlo marljivih početnika koji su stvorili zapanjujuća djela već u prvom semestru naše škole. Oni su već toliko istrenirani da sve što vide, fotografiraju u glavi kao vježbu, ha ha. Što su ti početnici eksperimentirali sa trenutno popularnom bunikom pa im se posrećilo s dobrim fotkama? Ma nema veze bunika, već je stvar u tome da tečajci nisu prepušteni sami sebi - program je takav da ih sustavno vodi kroz tehničko i kreativno područje fotografije, a zadaci i vježbe su usmjereni k tome da se što je moguće brže dobiju kvalitetni radovi i da se brzo i efikasno savladaju načini fotografskog izričaja.

Pozdrav s mora © Luigi Shkreli

A zašto se zovu Fotonauti, da nije zbog astronomije? Da, da zajedničko nam je što lebdimo u zraku i vučemo za sobom kompliciranu opremu. Osim toga, bez obzira što su razlike među polaznicima ponekad zaista velike, svima je nama zajednička jedna vrlo važna karakteristika - stremljenje novim znanjima, istraživanje gotovo neizmjernog teritorija po kojem se rasprostire fotografija. Kao što astronauti istražuju ogromna prostranstva svemira tako naši polaznici istražuju bespuća fotografije. Zato se i zovu Fotonauti! Ovo je druga takva izložba, sličnosti i razlike s prethodnom?Sličnosti - i ove godine svi koji sudjeluju su maksimalno otkačeni na fotografiju. Kao primjer treba samo reći da smo izložbu postavljali do 2 u noći i pri tome se zabavljali kao da smo na vrhunskom tulumu. Zanimljivo je iskustvo chill-outa u okruženju fotografija u sitne sate, na "podiju" galerije. Razlike - oscilacije u kvaliteti radova ove su godine manje, usuđujem se reći da su sve izložene fotografije natprosječno dobre.

Deep End © Goran Matijašec

 Prvi dio izloženih fotki pogledajte ovdje

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 12.05.2009.