Hrvatska novinska fotografija 2007

Vinkovci su jedini u Hrvatskoj do sada ugostili svih pet izložbi

A peta će izložba biti otvorena u petak 5. rujna 2008. godine u 21 sat u Crkvi Svetog Ilije na Meraji. Izložba ostaje otvorena do 14. rujna, a može je se pogledati svaki dan od 19 - 21.

Dio izloženih fotografija možete pogledati u galeriji.

Zbor fotoreportera HND-a organizirao je tradicionalnu, petu putujuću izložbu 'Hrvatska novinska fotografija 2007', sastavljenu od radova hrvatskih fotoreportera s natječaja za fotoreportera godine 'Pavao Cajzek' i natječaja za najbolju fotografiju s područja kulture i umjetnosti 'Ivan Fabijan'.

Izložba predstavlja 116 najboljih fotografija i laureate natječaja Zbora fotoreportera 'Pavao Cajzek' i 'Ivan Fabijan' za 2007. godinu, te natječaja HND-a za fotografiju godine 'Nikša Antonini' i natječaja HZSN-a (Hrvatski Zbor sportskih novinara) za sportskog fotoreportera godine.

Titulu fotoreportera godine i Cajzeka osvojio je fotoreporter Vjekoslav Skledar iz agencije Cropix, za cjelokupan opus, jer ovo je nagrada za rad kroz cijelu godinu. Nagradu 'Ivan Fabijan' za najbolju fotografiju s područja kulture i umjetnosti u 2007. godini osvojio je fotograf i redatelj s HTV-a Luka Marotti, za fotografiju Ljudi pauci. Antoninija i fotografiju godine 2007. osvojio je Robert Anić, urednik fotografije 24sata, za fotografiju 'Tuga HSP-a', ocjenjenu kao najbolji prikaz sjaja i bijede hrvatskih izbora. Sportski fotoreporter 2007. godine je Igor Kralj iz 24sata, nagrađen za cjelokupan rad u prošloj godini.

Izbor fotografija za izložbu i knjigu vrhunski su odradili fotoreporteri Tom Dubravec iz Globusa, Božidar Vukičević iz Otvorenog mora, Jakov Prkić iz Cropixa i Krešimir Žanetić iz 24sata. U žiriju za dodjele nagrada sjedili su fotoreporteri agencije AP Filip Horvat, fotoreporter agencije Jiwa iz Indonezije Saša Kralj, te jaka ekipa fotoreportera iz najjačih hrvatskih tiskovina; Ratko Mavar (Vjesnik), Davor Višnjić (Večernji list), Gordan Panić (Glas slavonije).

I ove godine fotoreporteri većine medijskih kuća u Hrvatskoj dali su veliki doprinos u promociji fotografije, kako u medijima, tako i kroz izložbe i knjigu kojima je prvenstveni cilj približiti široj javnosti fotografije naših autora. Fotografije u tiskovinama žive jedan dan, ali imaju trajnu dokumentarnu vrijednost, koju želimo prezentirati kroz izložbe i 'godišnjak'.

Izložba je bila vrlo posjećena u Makarskoj i Splitu i Vodicama. Kroz Galeriju Foto kluba Split prošlo je više od 7000 posjetitelja, a izložba u galeriji našeg milenijskog Šime Strikomana, uvijek je pravi doživljaj jer je postavljena na otvorenom, niz ulicu u srcu Vodica. Nakon Varaždina izložba seli u, Čakovec, Vinkovce, Koprivnicu, Osijek, Šibenik, Zadar i Zagreb. Proteklih godina priredili smo izložbe u svim većim hrvatskim gradovima koje je vidjelo preko 300 tisuća posjetitelja.

Za knjigu i izložbu, kao i projekt u cjelini Zbor fotoreportera dobio je podršku ministra kulture g. Bože Biškupića.

Siniša Hančić,
predsjednik Zbora fotoreportera HND-a

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 01.09.2008.