Golub na grani

Marko Ercegović - izložba fotografija

MSU Zagreb "No galerija", 5. 10. – 6. 11. 2010, otvorenje izložbe u 19 sati

© Marko ErcegovićMarko Ercegović, predstavnik mlađe fotografske generacije, nepokolebljivo je vjeran klasičnom mediju fotografije i tzv. „tihoj“ fotografiji, onoj u kojoj se izbjegavaju teatralni prizori i pomodni trikovi tehnike i kadra. Njegove fotografije iskušavaju samu narav medija – zaustavljanje trenutka u kojemu, najčešće posve slučajni protagonisti nisu svjesni da su u fokusu nečijeg pogleda.

© Marko ErcegovićU No galeriji Ercegović se predstavlja najnovijom serijom fotografija pod nazivom Golub na grani. Premda taj motiv uistinu postoji u ovom ciklusu, naziv na neki način sumira Ercegovićev odnos prema činu fotografiranja i fotografiji općenito: goluba (savršenu fotografiju) radije ostavlja na grani, dok svu pozornost, promatrajući u prolazu ili iz zasjede, usmjerava na nestalne trenutke ljudske prisutnosti u urbanom i prirodnom okruženju. Poremećena ravnoteža i stanje imanentne napetosti provlače se kroz niz motiva; očituju se u položaju tijela i njegove sjene, odnosu među ljudima koje snima, arhitekture i prirodnog okruženja...Te osobine njegova postupka, od prije poznate iz prethodnih ciklusa (Dubrovčani, Začarani, Ding, Male promjene), sada postaju još intenzivnijima. Motivi na fotografijama, naizgled poznati i bliski, zadržavaju distancu – golub ostaje na grani.

© Marko ErcegovićMarko Ercegović rođen je 1975.godine u Dubrovniku. Dobitnik je nagrade za mladog umjetnika 2008. godine. Od 1995 godine imao je desetak samostalnih izložbi i sudjelovao na dvadesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.
Kustosica izložbe: Radmila Iva Janković

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 05.10.2010.