Fotonaut II - mlada zagrebačka fotografija

U Fotoklubu Zagreb organizirana je prodajna izložba umjetničkih fotografija

Dim 2 © Robert Ballon

Dana 8. rujna 2009. u Fotoklubu Zagreb, s početkom u 19 sati, otvorenje je izložbe Fotonaut II/2009. Na ovoj će izložbi 13 polaznika fotografske škole Fotonaut izložiti 61 fotografiju. Ono što je vezano kao zanimljivost uz ovu izložbu je da to nije još jedna u nizu pokaznih izložbi nego da se radi o prodajnoj izložbi umjetničkih fotografija. Sve izložene fotografije biti će ponuđene na prodaju. Do sada je prodaja fotografskih djela bila izuzetno ograničena, uspješnim su se pokazale samo humanitarne prodaje. Cilj je ove izložbe probiti taj izolirani mjehur i započeti s preokretom na sceni izlagačke fotografije. Da bi se to postiglo, da bi kupci stvorili svijest o fotografiji koja se kupuje, fotografija mora zadovoljavati određene kriterije. Ako fotografija zaista zaslužuje mjesto u galeriji, ako ide putem umjetničkog djela, onda zaslužuje tretman kakav se umjetničkom djelu i dodjeljuje. Treba je izraditi na arhivskom materijalu, postupcima koji omogućuju trajnost od 300 ili više godina, treba s njome baratati u pamučnim rukavicama, jednom riječju treba joj omogućiti dugovječnosti kako bi joj se divile i generacije koje tek trebaju doći.

Čekaonica iluzija © Helena Cuculić

Tek kad joj tako pristupimo fotografija ima neupitnu materijalnu vrijednost, možda se oko umjetničke vrijednosti i možemo sporiti, ali ispravan tretman, na ispravnom materijalu, poštivanje određene procedure prilikom stvaranja materijalnog otiska, ograničenje i numeriranje edicije te potvrda svega toga potpisom autora stvorit će fotografiju određene tržišne vrijednosti. Sve fotografije ponuđene na ovoj izložbi izrađene su bez ikakvih kompromisa, na najkvalitetnijem papiru, s potpunom pažnjom i svim sigurnosnim i estetskim protokolima, te s oznakom edicije i potpisom autora. Sve su fotografije napravljene tehnikom pigmentnog ispisa na formatu papira 50 x 60 cm sa širinom slike od 50 cm po dužoj stranici. Za izradu je korišten tintni pisač HP DJ Z3100 i HP Vivera pigmentne tinte, koje u kombinaciji s HP papirima postižu trajnost izrađene fotografije od preko 300 godina.

Stradun © Šime Lugarov

Stanovi, uredi, poslovni prostori, javni prostori, ugostiteljski objekti, sve su to mjesta koja se mogu oplemeniti dobrom fotografijom, a cilj ove izložbe je usmjeren upravo u tom smjeru, uvesti kvalitetnu fotografiju u sve te prostore. S obzirom da je ova akcija tek krenula, cijene fotografija su izrazito povoljne, a svaki će kupac uz fotografiju dobiti uputu kako s njom rukovati i par pamučnih rukavica u potrebnoj veličini.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 01.09.2009.