Fotoklub Zagreb primio povelju Republike Hrvatske

U povodu Dana neovisnosti predsjednik Ivo Josipović uručio je Fotoklubu Zagreb povelju Republike Hrvatske

Na prijedlog Hrvatske zajednice tehničke kulture u Zagrebu, dana 05.10. ove godine Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr.sc. Ivo Josipović na svečanosti u Predsjedničkim dvorima u povodu Dana neovisnosti dodijelio je Fotoklubu Zagreb Povelju Republike Hrvatske za osobiti doprinos u promociji hrvatske kulture, a u prigodi 100 godina organizacije međunarodne izložbe fotografija Zagreb salon. U ime Fotokluba Zagreb povelju je primio predsjednik kluba mr.sc. Damir Tiljak.

U hrvatskoj kulturi i povijesti umjetnosti dobro je poznata povijest zagrebačke umjetničke fotografije u kojoj Fotoklub Zagreb zauzima istaknuto mjesto, ne samo u gradu Zagrebu već i u nacionalnim okvirima. Gotovo da nema generacije naših istaknutih fotografa (amatera ili profesionalaca) koji u gradu Zagrebu nisu bili članovi toga Kluba, gdje su stekli svoje fotografsko obrazovanje i kulturu.

Godine 1892. pod okriljem Društva umjetnosti osnovan je u Zagrebu Klub fotoamateurah fotografah sa izrazito umjetničkim ciljevima. Bilo je to samo godinu dana od održavanja prve međunarodne izložbe u Beču (Austrija) koja se dana uzima kao početak velikog svjetskog fotoamaterskog pokreta.

Taj je Klub godine 1910. održao prvu međunarodnu izložbu fotografije u Zagrebu. Od tada pa do danas, u organizaciji toga kluba, koji se od godine 1922. godine preimenuje u Fotoklub Zagreb, održano je u Zagrebu ukupno 32 međunarodne izložbe, koje od godine 1962. nose naziv Zagreb salon.

Karakteristika ove izložbe je da je oduvijek pratila svjetska kretanja u fotografiji i bila otvorena za sve stilove i pravce.

Ove godine navršava se punih stotinu godina od održavanja prve međunarodne izložbe umjetničke fotografije u Zagrebu (1910.-2010.). Danas se može konstatirati, da je to za našu fotografsku umjetnost i kulturu uopće značajan događaj, jer je i u svjetskim relacijama malo međunarodnih izložbi fotografije, koje se mogu pohvaliti sa sto godišnjim kontinuitetom i tradicijom.

Radi toga ovogodišnji 33. Zagreb salon, međunarodna izložba fotografije, održati će se u znaku jubileja. 100-te obljetnice ove izložbe.

Da bi se obilježio taj jubilej na odgovarajući način, osim uobičajenog kvalitetnog kataloga u tu svrhu tiskati će se jubilarna prigodna knjiga, na hrvatskom i engleskom jeziku, u kojoj će se na sažeti način obraditi povijest Zagreb salona. Također u okvirima ovog jubilarnog 33. Zagreb Salona održati će se i razne prateće manifestacije, foto-radionice, predavanja i sl.

Salon će se održati u Izložbenoj galeriji Muzeja Mimara u vremenu od 4. do 28. studenoga ove godine. Svečano otvorenje biti će 4. studenoga u 19 sati.

Obzirom na značajnu obljetnicu ove izložbe Fotoklub Zagreb obratio se je Predsjedniku Republike Hrvatske prof. dr.sc Ivi Josipoviću sa zamolbom da se prihvati pokroviteljstva nad izložbom, na što je on dao svoj pristanak.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 06.10.2010.