Fotografirajte povijest

Izlet u prošlost - bitka kod Samobora i srednjevjekovni sajam

Samobor, Vugrinščak, nedjelja, 7.ožujka 2010.

© Damir TiljakU Samoboru se na pravom srednjovjekovnom bojištu na livadi Vugrinščak podno starog grada po peti put organizira prikaz Bitke kod Samobora, koja se zbila 1441. godine između vojske kraljice Elizabete i vojske poljskog kralja Vladislava Jagelovića. Bitku su zabilježile Celjska kronika i drugi povijesni izvori a obilježavaju je Samoborski muzej,Turistička zajednica grada Samobora, Vitezovi zelingradski i Udruga “Oživljena povijest“. Na Vugrinščaku bit će postavljen pravi viteški vojni tabor s konjanicima, oklopljenim vitezovima, mačevaocima, streličarima, kuburašima, bojnim spravama, katapultima i utvrda. Nakon bitke Samoborci, veseli što su izbjegli opasnost, priređuju gozbu i veselicu na pravom srednjevjekovnu sajmu.

© Damir Tiljak Uz onodobnu glazbu i ples, na sajmu možete kušati srednjevjekovnu kašu (besplatno) te proizvode od kostimiranih krušara, travara, medičara ili kupiti drago kamenje, vitešku opremu, mačeve i sl. srednjevjekovne suvenire. Možete doznati i sudbinu na štandu coprije ili pak kupiti oprost grijeha – indulgenciju po pristupačnim cijenama. Notar će dakako izdavati svjedočanstva da ste bili na bitki, a dobru zabavu nude brojni lakrdijaši, žongleri, pjesnici i alkemičari! Dvije su se vojske sukobile kod Samobora na Pepelnicu 1441.godine. Kako bilježe stare kronike godine 1439. umro je kralj Albrecht Habsburg te se diljem Hrvatske i Ugarske vode borbe za nasljedstvo prijestolja. Uz kraljicu udovu Elizabetu pristali su moćni grofovi Celjski s vojskovođom Ivanom Vitovcem, a vojsku poljskog kralja Vladislava Jagelovića vodi Stjepan Banić Lendavski.

© Damir Tiljak Dvije su se vojske sukobile kod Samobora na Pepelnicu 1. ožujka 1441. godine, a žestoka borba završila je Vitovčevom pobjedom koji je zarobio vojskovođu Banića i priskrbio znatan plijen.Samobor ima bezbroj prelijepih prostora – prirodnih pozornica, a jedan od njih je i livada Vugrinščak podno feudalnog grada Samobora koji je prizorište bitke. U prikazu sudjeluje oko 200 vitezova: Vitezovi zelingradski, Red srebrnog zmaja, Zlatni kalež, Vitezi okrogle mize, Dubovečki streličari, glumci HNK… Vitezovi su obučeni u oklope i verižnjače – replike iz 15.stoljeća. Od bojnih sprava postavljeni su katapulti, baliste, vatrene kugle, kolski tabor, fortifikacije… Tu su mačevaoci, streličari, kuburaši, konjanici, hitra ranarnička služba koja odvozi i spašava živote ranjenih.

© Damir TiljakPrije podne bubnjari gradom izvikuju proglas Magistrata u kojem se upozorava purgere na dolazeću opasnost te da se sklone pod tvrde zidine Samobor grada dok bitka ne mine. Prije same bitke razgovor suca, notara, cvajbara, patra i varoškog sluge uvodi publiku u događaj. Nakon bitke dolaze konjanici – vojskovođe i pratnja do kraljice te poraženi vojskovođa polaže zastavu i priseže na vjernost Kaštelan objavljuje svima prisutnima da je bitka završila i da su pozvani na gozbu. Iz velikih kotlova kuhane kaše po srednjovjekovnom receptu dijeli se jelo na tanjurima s grbom Samobora. Sve se odigrava na srednjovjekovnom sajmu sa 100 tinjak sudionika i uz srednjovjekovnu glazbu i ples, te prigodna događanja. Sudionici sajma kostimirani su u odjeću 15. stoljeća, te građansku i seosku odjeću srednjega vijeka.

© Damir Tiljak Cilj sajma je uključiti građane i posjetitelje Samobora u djelatnosti i događanja koja su bila karakteristična za razdoblje srednjega vijeka, a koja su mijenjanjem načina života potisnuta u zaborav. Na sajmu će biti majstori i njihovi proizvodi: klobučar, košaraš, krušarice, travar, medičar, coprija, kovač, drveni mačevi, štitovi, srednjovjekovno drago kamenje, prodaja kupinova vina, viteške opreme od kože, drvenih mačeva, pekmeza, aromatičnog bilja,sira…Sudbinu možete doznati od gatare na štandu coprije, slikari će oslikavati prizore bitke, a notar izdavati svjedočanstva da ste bili na bitki. Kod medičara možete kupiti konjeke (crvene – zelene) zaraćenih vojski. Zabavu nude i lakrdijaši i žongleri,pjesnici i alkemičari. Oprost grijeha – indulgenciju nudimo kod duhovnika po pristupačnim cijenama.

BITKA KOD SAMOBORA - SREDNJOVJEKOVNI SAJAM 2010.

7.ožujka 2010. – nedjelja – 10.00 – 18.00 sati

PROGRAM DOGAĐANJA

10.00 sati
Srednjovjekovni sajam

11.00 sati
Mimohod konjanika i vitezova do Trga kralja Tomislava i natrag na
Vugrinščak

12 .00 sati
Radionice streličara, kuburaša, mačevalaca i srednjevjekovne
kulinarske vještine, dvorski plesovi

© Damir Tiljak

14,30 sati
Pripreme za bitku

15.00 sati
Početak Bitke

Nakon bitke Samoborci veseli što su izbjegli opasnost priređuju gozbu i veselicu na sajmu.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 04.03.2010.