Fotografi Voguea kroje sudbinu festivala Photodays

Nakon odgledanih izložbi u sklopu fotografskog festivala u Rovinju, možda vam se posreći pa popijete i pivicu s nekim od cool&famous svjetskih fotografa

Na foto natječaj u sklopu fotografskog festivala Photodays u Rovinju, prijavilo se čak 623 fotografa s preko 10 000 fotografija, a sad konačno znamo i finaliste čija imena možete pročitati ovdje

Pobjednici u kategorijama, kao i nositelj titule Fotografa godine bit će otkriveni na Photodays-ima koji će se održati 5. i 6. lipnja u Rovinju, tijekom televizijskog prijenosa svečanosti proglašenja na HRT-u. Svaki od dvanaestorice nagrađenih ponijet će sa sobom nagradu „Kadar“ (službena statua Photodaysa) te ček s iznosom od 15.000 kuna.

Međunarodni žiri koji odlučuje o pobjedniku čine svjetski poznati fotografi i fotografski stručnjaci: Andrea Klarin, Michael Muller, Enrico Bossan, Reiner Opoku, agencija Bruketa i Žinić i Berislav Valušek.

© Paco Peregrin

On što bi moglo biti razlog vašeg dolaska na festival je velika svjetska izložba Hasselblad Masters koja će od 5. lipnja biti otvorena za najširu javnost u Muzeju grada Rovinja. To je jedna od najprestižnijih svjetskih godišnjih nagrada fotografske industrije koja svake godine promovira najbolje fotografske talente, kao i profesionalne fotografe.

Istoga dana, u prostoru Multimedijalnog centra, bit će naravno priređena i izložba finalista ovogodišnjeg natječaja Photodays te atraktivan set izložbi na otvorenom zamišljen kao šetnja kroz fotografije. Za postavu će se pobrinuti medijske kuće, koje će tako na ulicama Rovinja prezentirati vlastite fotografske perjanice i njihove fotografije. Dio službene postave sačinjavat će i ona u čast Mariji Braut s odabirom njezinih najuspješnijih radova.

Osim izložbi biti će upriličeni zanimljivi stručni sadržaji poput predavanja, workshopova i pregledavanja portfolia.

Velika zvijezda, član žirija i jedan od predavača na ovogodišnjim Photodaysima je i Michael Muller, poznati američki fotograf koji je radio s mnoštvom holivudskih glumaca i kojeg nerijetko angažiraju na uspješnim filmskim projektima (X-MEN, HANCOCK, 24, CRASH, SPIDERMAN...). Michael nerijetko odrađuje vrlo zahtjevne reklamne kampanje za svjetski poznate brandove, poput onih kakve često ima Speedo, a surađuje i s brojnim uglednim časopisima (Vanity Fair, Elle, Rolling Stone, Harper’s Bazaar, The New York Times, Time...).

Dva podjednako uspješna inozemna člana žirija, koja će se na završnoj manifestaciji pojaviti i u ulozi pregledavača portfolia su Enrico Bossan, fotograf i art direktor kontoverznog časopisa Colors, te međunarodno poznati kurator Reiner Opoku, koji je priređivao brojne inozemne izložbe umjetnika i fotografa poput Davida Lachapellea.
Domaće snage u žiriju zastupali su uspješna hrvatska marketinška agencija Bruketa i Žinić te Berislav Valušek, naš povjesničar umjetnosti, arheolog, likovni kritičar, muzealac, konzervator, publicist, ujedno i predsjednik ovogodišnjeg žirija.

Andrea Klarin je svjetski poznato ime u modnoj fotografiji. Ovaj član žirija, ujedno jedan od značajnih uzvanika završne manifestacije u Rovinju, danas radi na relaciji Pariz-Brisel, a surađuje s brojnim uglednim časopisima poput Voguea, Madame Figaro ili Financial Timesa i klijentima na kojima mu zavide mnogi, a među njima je pjevačka diva Grace Jones, kao i modna kuća Valentino.

Jedan od najavljenih voditelja modne radionice, jest hvaljeni modni fotograf, predstavnik mlađe generacije, Španjolac Paco Peregrin, koji će s 8 hrvatskih fotografa u Rovinju odraditi modni workshop za GANT.

Darija Tripalo

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 19.05.2009.