Fotografi godine

Izložba fotografija deset najuspješnijih članova Fotokluba Zagreb u 2009. godini

U utorak, 23. ožujka, u 19 sati, u galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3, Zagreb otvarena je izložba fotografija deset najuspješnijih autora – članova Fotokluba Zagreb, pod nazivom "Fotografi godine".

Izložena su 64 rada. Radovi se mogu razgledati do 2. travnja radnim danim danom od 9 do 16.

Šetnja © Davor Curić

Fotoklub Zagreb već desetu godinu uzastopce, počevši 2001. godine priređuje izložbe fotografija, svojih najuspješnijih članova u prethodnoj godini. Kroz kontinuirano praćenje i bilježenje aktivnosti i ostvarenih osobnih rezultata svojih članova na žiriranim izložbama tijekom protekle godine, na ovogodišnjoj Skupštini klub je proglasio svojih deset najuspješnijih autora u 2009. godini.

Himba Girl © Miljenko Marotti

Prvorangirani i najviše nagrađivani autor proteklih godina, Miljenko Marotti, izložio je fotografije turističkog žanra nastale prošle godine s mnogo mašte i umjetničkog senzibiliteta. Njegov impozantni opus otkriva formiranog autora izražene osobnosti koji zna izreći vlastita spoznajna otkrića i kroz njih ponuditi posve nova stvaralačka rješenja. Njegovi uradci odišu posebnim viđenjem stvarnosti kojima progovara na osebujan način, neposrednom i potpuno dorečenom komunikacijom, likovno jasno i tehnički savršeno. Taj svoj istančani senzibilitet Marotti posebno otkriva u impresionističkim snimkama prirode i fotografskog bilježenja događanja i zanimljivih motiva s putovanja u daleke krajeve svijeta. Fotografijom se bavi od studentskih dana, a od 2002. godine aktivno izlaže. Stopedesettri fotografije primljene su mu u proteklih sedam godina na preko 150 izložbi i salona pod pokroviteljstvom FIAP-a, međunarodne federacije fotografske umjetnosti.

Školski autobus je stigao u Rio © Božidar KasalNositelj je počasnog umjetničkog zvanja – Kandidat majstora fotografije Fotokluba Zagreb i AFIAP, umjetnik međunarodne federacije fotografskih umjetnosti.

Napravljen je rang uspješnosti sukladno rezultatima, odnosno osvojenim bodovima: 1. Miljenko Marotti, 2. Božidar Kasal, 3. Željko Krčadinac, 4. Neda Rački, 5. Vinko Šebrek, 6. Ante Jaša, 7. Čedomil Gros, 8. Biljana Knebl, 9. Davor Curić i 10. Senka Jurković Gros.

U crtovlju © Ante Jaša

Potaknuti sličnim afinitetima i sličnim gledanjima na ulogu, razvoj i trend moderne fotografije oni su tijekom godine stvarali raznovrsna fotografska djela koje su izlagali na žiriranim izložbama u zemlji i svijetu, od kojih su za mnoga dobili značajna priznanja i nagrade. To nisu tek usputni i slučajni uradci. To su djela prvenstveno plod njihovog rada, posebnih njihovog senzibiliteta i inventivnosti, ali ona su i rezultat posebne klupske duhovne atmosfere koja usmjeruje i usklađuje njihovo djelovanje sukladno tradiciji i modernim kretanjima u fotografiji.

Vrbe © Vinko Šebrek

Neki od njih stvaraju čiste fotografije bez ikakvih promjena i intervencija, a neki koriste suvremene metode i suvremena sredstva u komponiranju i stvaranju fotografskih djela. Ali svi zajedno potvrđuju, koliko su marljivost i upornost učenja i stvaranja, savjesnost i temeljitost u radu, fotografska maštovitost i umjetnička vitalnost, od izuzetnog značaja za afirmaciju svakog autora.

Čedomil Gros © S glavom u pijesku

Valja očekivati da će ova izložba potaknuti ostale članove kluba za učestalije sudjelovanje na natječajima fotografije diljem Lijepe naše i u svijetu.

Majčin zaklon © Željko KrčadinacVjerujemo da će iduća izložba fotografija najuspješnijih autora pokazati po svojim domašajima, da poštivanje tradicije nije samo puko održavanje onoga čime se klub bavi, nego da će boljom kvalitetom fotografija i većim bodovnim rezultatima donijeti dah novoga, kako u umjetničkom izričajima, fotografskim dometima i svježim idejama, tako i u novim fotografskim imenima.

Vinko Šebrek

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 25.03.2010.