Fotogled

U sklopu klupskih dana u Fotoklubu Zagreb pokreće se interna klupska manifestacija "Fotogled".

Fotogled © Darija TripaloFotoklub Zagreb, kao i mnogi drugi fotoklubovi diljem lijepe naše, okuplja fotografske entuzijaste, od potpunih početnika do profesionalaca. Druženje s istomišljenicima i zaljubljenicima u fotografiju jedna je od važnih stavki fotografskog odrastanja, a od svih aspekata druženja dobivanje mišljenja, pa čak i kritike o kvaliteti vlastitih fotografija igra značajnu ulogu u životu svakog fotografskog entuzijasta. Stoga se u Fotoklubu Zagreb pokreće Fotogled, projekcija fotografija na kojoj svi prisutni mogu izraziti mišljenje o svakoj pojedinoj fotografiji.

Kako je zamišljen Fotogled? Svi članovi kluba koji žele dobiti mišljenje o svojoj fotografiji mogu istu predati moderatoru projekta. Fotografije treba predati u elektronskom obliku, kao JPEG minimalne veličine 1024 x 768 piksela, po mogućnosti s minimalnom kompresijom, kako bi se zadržala kvaliteta i detalji. Od predanih fotografija moderator priprema projekciju. Za vrijeme projekcije ne zna se tko je autor fotografije, to zna samo onaj tko je fotografiju predao i eventualno moderator. Na taj se način želi zadržati što veća doza objektivnosti kod promatrača i mogućnost što kvalitetnijeg komentara na kojeg neće utjecati zvučnost imena autora fotografije. Početnici i profesionalci tako dobivaju iste uvijete prilikom ocjenjivanja. Autor fotografije ostaje u potpunosti anoniman što će omogućiti i onima koji su nesigurni u kvalitetu svog rada da bezbrižno sudjeluju u projekciji. Mišljenje o fotografijama smiju izraziti svi koji su nazočni na projekciji.

Cilj ovog projekta je podizanje kvalitete autorskih fotografskih radova kroz stručne i konstruktivne komentare. Prvi Fotogled održat će se 17. siječnja s početkom u 19 sati u prostorijama Fotokluba Zagreb. Fotografije za projekciju mogu predati samo članovi kluba koji su uredno namirili svoju članarinu, no sudjelovanje na projekciji je slobodno za sve zainteresirane. Ako još niste član Fotokluba Zagreb ovo bi mogao biti dobar razlog da postanete. Radovi se mogu predati na CD ROM-u u tajništvo kluba do ponedjeljka 16. siječnja do 15 sati u zatvorenoj kuverti. U jednoj kuverti mogu biti radovi samo jednog autora, a autor ako to želi može u potpunosti ostati anoniman, a može na CD-u napisati svoje ime koje će tada znati i moderator. Na kuverti obavezno treba napisati "Za Fotogled", a tajnica će prilikom primitka kuverte provjeriti da li su sređene članske obveze. Može se predati do 5 fotografija, a konačan broj projiciranih fotografija ovisit će o ukupnom broju autora koji sudjeluju. Fotogled će trajati do 19:45, a ako to bude potrebno nakon pauze za kavu može se održati i nastavak projekcije u trajanju do 30 minuta.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 09.01.2006.