Foto eseji iz Kranja

Izložba fotografija članova Fotografskog društva "Janez Puhar"

© Damjan ČerneIzložba članova Fotografskog društva "Janez Puhar": iz Kranja pod nazivom "Foto eseji" otvara se u utorak, 6. travnja, u 19 sati, u Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3. Radovi se mogu pogledati do 22. travnja 2010. godine.

Na izložbi sudjeluju: Damjan Černe, Branko Dežman, Vasja Doberlet, Izidor Gašperlin, Biserka Komac, Damir Gizdavčić, Aleš Komovec, Marjan Kukec, Dragica Kurillo, Jurij Kurillo, Ludvik Mekuč, Boštjan Sever, Niko Sladič, Viktor Šmid, Andreja Teran i Anuška Vončina.

Izložba je posvećena i priređena u okviru bogatog programa obilježavanja stote godišnjice ovog najuglednijeg i po tradiciji najstarijeg fotografskog društva u susjednoj Sloveniji. Radi se o gostujućoj izložbi foto eseja 16 najuspješnijih članova društva.

Prva postaja na njenom dugom putu je u Zagrebu u Galeriji Fotoklubu Zagreb, a zatim nastavlja put u Francusku u gradić La Ciotat, zatim u susjedni Kamnik i drugdje., odnosno u mjesta koja će organizatori dogovoriti tijekom godine.

Foto eseji su ustvari novo oživljena forma vizualnog izražavanja i sve je popularnija u fotografskoj umjetnosti i u uopće umjetničkom izražavanju. Jednostavnim riječima, to je pričanje priče fotografijama, ali na drugi poseban način.

© Vasja Doberlet

Foto eseji izloženi na ovoj izložbi ne predstavljaju bilježenje događaja u jednom vremenskom razdoblju, već praćenje fotografskom kamerom raznih događaja, isječaka iz života neke osobe ili osoba, odnosno događanja i motiva u nekom vremenskom razdoblju i njihovom prezentacijom na kraju priče.

Svaki autor na izložbi se predstavio sa jednim foto esejom, kojeg čine četiri fotografije. Ono što je bitno za bit njihovih foto priča je ona srebrena nit koja međusobno povezuje fotografije u seriji. Priprema izložbe, nije bila jednostavna ni laka zadaća, ali je bila pravi fotografski izazov, gdje su njihova osobna. maštovitost i umjetnička vitalnost došle do punog izražaja.

© Niko Sladič

Sigurno je da bi za svakog fotografa bilo lakše napraviti četiri pojedinačne fotografije, nego što je bilo napraviti foto esej u jednoj dobroj vezi. Organizatori izložbe su na ovaj način željeli potaknuti fotografske autore da u svoju praksu uvedu, ovaj skoro zapostavljeni način izražavanje ideja i misli kreativnim vizualnim stilom. Vjerujemo da će nove ideje i novi pristupi ovog poznatog fotografskog društva biti podstrek za učenje i praksu drugima.

Vinko Šebrek

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 05.04.2010.