Eh, prisjetite se tih dana nogometnog ludila

Ako ste u Bjelovaru, skoknite vidjeti što rade navijači "fuce" u objektivu fotografa Krešimira Mehičića

CRO/AUS/JPN- SUPPORTERS (NAVIJAČI) - to je naziv izložbe fotografija Krešimira Mehičića koja će biti otvorena u petak, 3. travnja u 19 sati u Galeriji Fotokluba Bjelovar, Trg E. Kvaternika.

Krešimir Mehičić, rođen je 1956. godine u Slavonskom Brodu gdje je živio do 1970. godine kada se obitelj preselila u Zagreb. Od tada stalno živi, školuje se i radi u Zagrebu. Učlanjuje se u Fotoklub Zagreb 1975. godine, od kada počinje njegovo aktivnije bavljenje fotografijom. Posebni interes u svom radu pokazuje za life-fotografiju, krajolik i portret. Njegovi radovi prezentirani su na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu, na kojima je dobio veći broj nagrada i priznanja za svoja ostvarenja.

© Krešimir Mehičić

Iz predgovora izložbe (Vinko Šebrek, predsjednik Fotokluba Zagreb):

Izložene fotografije su snimljene 2006. godine na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj. Mehičić je bio na utakmicama između reprezentacija Hrvatske i Australije, odnosno između reprezentacija Hrvatske i Japana. Bodrio je naše reprezentativce, ali je i snimao.

Nije snimao ono što bi mnogi očekivali. Njegove fotografije ne nude dramatične slike sa nogometnih borilišta, nema motiva sa izrazima napora, očajanja ili trijumfa.. Snimajući ljude i događaje oko sebe Mehičić je i ovdje maksimalno iskoristio tehnička sredstva i u potpunosti zadovoljio zahtjeve suvremenog reporterskog izričaja. Njegovi life-portreti, mogli bi biti sastavni dio dobre reportaže sa prvenstva.

© Krešimir Mehičić

Na njegovim fotografijama susrećemo smirena lica i poglede posjetitelja i navijača obojenih bojama nacionalnih simbola na periferiji sportskog događanja. U tim pogledima pohranjene su priče sa svjetskog nogometnog prvenstva, koje smo mnogi od nas svakodnevno neumorno pratili preko malih ekrana.
Ovakva vrsta fotografije, koju kreira i stvara Mehičić poznata je i u svjetskim okvirima kao fotografija neodlučujućih trenutaka ili neobresonovska fotografija. Na prisustvo ovog stila u europskoj i američkoj fotografiji ranijih godina presudnu ulogu je odigrala polaroid instant fotografija, a u novije vrijeme digitalna fotografija.

© Krešimir Mehičić

Zato nas ova izložba raduje, i koja očigledno govori o otvorenosti u prihvaćanju svjetskih tehnoloških i idejnih inovacija od strane većeg dijela članstva - kreativno bogatih potencijala Fotokluba Zagreb, gdje Krešimir Mehičić zauzima značajno mjesto.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 02.04.2009.