Damir Tiljak - Kreativa

Damir Tiljak i kreativni tim donose vam 20-tak novih fotografija i vesele se zajedno dobroj fotki bez obzira tko je pucao na gol

Izložba 21 fotografije Damira Tiljka pod nazivom "Kreativa" bit će otvorena u utorak 6. listopada 2009. godine u 19,30 sati u Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3.

© Damir Tiljak

Fotograf je lovac, a slika je lovina, no zbog prevelikog izlova dobra je slika već gotovo istrebljena vrsta. Danas je snimiti fotografiju lakše no ikad, a napraviti fotografiju teže no ikad. Raskorak između onog što na engleskom zovu picture taker i picture maker sve je veći i uskoro nam neće biti dovoljne ni čizme od 7 milja da ga uspješno prebrodimo.

Osim toga, široka javnost i dalje fotografiju doživljava kao puki pritisak okidača fotografskog aparata ne uviđajući koliko je truda, osobito u reklamnoj i modnoj fotografiji, uloženo u stvaranje jedne jedine slike.

Kako bi skrenuo pažnju na ove probleme Damir Tiljak odlučio je napraviti izložbu "Kreativa" u kojoj će predstaviti ne samo sebe kao fotografa, nego i kreativni tim s kojim stalno surađuje u profesionalnom radu i koji je sudjelovao u pripremanju konačnog ugođaja ovih fotografija - dizajnerica Darija Tripalo koja kroz digitalnu obradu stvara unikatni identitet pojedine fotografije, Lucija Juroš koja odabirom odjeće odrađuje stilistički dio posla te kreativnim vizažističkim idejama preoblikuje lica modela te stilistica frizura Irena Dominić koja uvijek iznova iznenadi načinima na koje se može oblikovati kosa.

© Damir Tiljak

Takve fotografije nastaju kreativnim sinergičnim djelovanjem bar 6 različitih stručnih profila. Prvi je fotograf, vođa tima, dirigent orkestra, osoba koja anticipira trenutak kreativnog vrhunca. U stvaranju tog vrhunca obično sudjeluje stilistica, vižazistica, frizerka, photoshoperica i model. Svatko na svoj specifičan i jedinstven način doprinosi kreativnoj atmosferi koja će rezultirati konačnom fotografijom. Na žalost u većini slučajeva kreativni tim ostaje u pozadini, gotovo neprimijećen, iako je i te kako zaslužan za konačni efekt. Kao u nogometu, pamti se i slavi onaj koji je dao gol, iako je zaslužna cijela momčad. No dobar se tim zajedno veseli pobjedi bez obira na to tko je dao gol, a tako se i ova ekipa zajedno veseli dobroj fotografiji.

© Damir Tiljak

Svi koji dođu na otvorenje izložbe imat priliku popričati ne samo s autorom fotografija nego i s osobama drugih stručnih profila od koje svaka na svoj specifičan i jedinstven način doprinosi kreativnoj atmosferi koja će rezultirati konačnom fotografijom.

Izložba se može pogledati do 19. listopada, radnim danom od 9 do 16 sati, a utorkom i od 18 do 21 sat.

Po zatvaranju izložbe moguće ju je pogledati kao galeriju na internetu, a također i pročitati kako su nastale neke od fotografija.

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 05.10.2009.