Best of Hasselblad Masters

Izložba predstavlja odabir vrhunskih fotografija finalista natječaja Hasselblad Masters

Hasselblad Masters Award je najprestižnija nagrada fotografske industrije. Po prvi put u Zagrebu moći će se pogledati odabir vrhunskih fotografija finalista natječaja Hasselblad Masters 2007. i 2008. godine pod nazivom "Best of Hasselblad Masters". Otvorenje izložbe je u utorak 21. rujna u 20 sati u galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/III.

Izložbu sačinjavaju djela dvadesetak autora među kojima su i: August Bradley, Domonique Amphonesinh, Hans Strand, Kevin Then, Marco Grob, Stuart Weston, Victor Billy Hells.

Iako su autori i njihove fotografije potpuno različiti: mladi, stari, sa istoka, sa zapada, klasičari, eksperimentalisti, modernisti i futuristi, vjerojatno im je samo jedno zajedničko – majstori su koji fotografijom oduševljavaju na prvi pogled i koriste Hasselblad opremu.

Neki od njih su i :

©Marco Grob

Photo by Marco Grob: Al Jarreau - jazz pjevač

Marco Grob - Švicarac koji je fotografsku karijeru započeo kao asistent fotografima u Los Angelesu. Nakon povratka u Švicarsku, otvorio je svoj studio - prvo se bavio fotografiranjem predmeta, da bi kasnije prešao na portretnu i modnu fotografiju. Od tada je fotografirao niz slavnih osoba kao što je primjerice američki predsjednik Obama, glumca Georgea Clooneyja, Leonarda di Caprija, Sandru Bullock, Davida Lyncha, Lady Gagu itd. Radio je za prestižne magazine kao što je Vogue, Cosmopolitan, Elle, Vanity Fair, te reklamne kampanje za Adidas, Louis Vuitton i dr. Prestižnu Hasselblad Master nagradu dobio je 2007. godine.
Marco je počeo koristiti Hasselblad aparat čim je dobio mogućnost zbog njegove pouzdanosti, optičke izvrsnosti i brzine. Živi u New Yorku i fotka širom svijeta.

©Dominique Amphonesinh

Photo by Dominique Amphonesinh: beauty photography

Rođen u Vijetnamu, Dominique Amphonesinh emigrirao je u Francusku 1978. godine. Nakon što je deset godina proveo u reklamnoj agenciji, počeo se baviti fotografijom i 2004. godine otvorio je svoj studio u Parizu gdje je snimao predmete i "beauty" fotografiju. Paralelno sa komercijalnim poslovima, radio je i vlastite projekte.
Dominique se izvještio u fotografiji radeći na filmu, ali sada isključivo koristi digitalne fotoaparate i to Hasselblad H2D. Nagradu Hasselblad Masters dobio je 2007. godine.

©  Morfi Jimenez Mercado

Phot by Morfi Jimenez Mercado: Adrian Carrasco (65) je jedan od najpoznatijih fotografa koji rade na glavnom trgu Cusca.

Morfi Jimenez Mercado je samouki portretist, rođeni Peruanac iz grada Lime. Diplomirao je audiovizualne komunikacije. Prvo fotografsko iskustvo stekao je radeći u fotolaboratoriju lokalnih novina u svom rodnom gradu gdje je razvijao crno-bijele fotografije. Nabavka vlastite rasvjete krajem 2004. godine omogućila mu je fotografiranje kompliciranijih scena. Njegova strast su portreti i slike života peruanskih Andi. Usprkos mladosti, 2008. godine je dobio Hasselblad Masters nagradu u kategoriji portreta.

Ova izložba je prvi put postavljena u Zavičajnom muzeju Rovinj, u sklopu manifestacije Photodays Rovinj 2009. godine. Zanimljivo je napomenuti da je na otvaranju te izložbe predstavnik kompanije Hasselblad - gospodin Claus Hedegaard - izjavio da niti kompanija Hasselblad do tada nije organizirala izložbu tog obima i kvalitete, te da je to svojevrsna svjetska premijera izložbe Hasselblad Masters.

Kompanija Hasselblad ustupila je svom predstavniku u Hrvatskoj – firmi I&I d.o.o. iz Zagreba, fotografije u digitalnom obliku, a I&I d.o.o. je u suradnji s zagrebačkim print studijom Art-Jus, isprintao povećanja (150x100cm) na vrhunskom ink-jet fotografskom papiru kompanije Hahnemühle i obavio ostalu tehničku opremu (okviri, pozadine i sl.).

Darija Tripalo

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 18.09.2010.