32. Zagreb salon - Međunarodna izložba fotografije

Zapisi s otvorenja

Vrijeme održavanja: 17.11.2008. - 26.11.2008.
Mjesto održavanja: Zagreb, Galerija Krištofor Stanković, Starogradska vijećnica
Organizator: Fotoklub Zagreb
url: http://www.fotoklubzagreb.hr/

Ja nisam ja © Ivana Milić

32. Zagreb salon, međunarodna izložba fotografije, svjetskoga ugleda i najznačajnija priredba Fotokluba Zagreb, svečano je otvorena je u ponedjeljak 17. studenog u Galeriji Kristofor Stanković u Starogradskoj vijećnici na Gornjem gradu u Zagrebu. U programu otvorenja sudjelovali su: Vinko Šebrek, predsjednik Fotokluba Zagreb i predsjednik Organizacijskog odbora 32. Zagreb salona, Vladko Lozić, tajnik Fotokluba Zagreb i tajnik Salona, Zdenko Kuzmić (likovni postav Salona), Jadranko Baturić predsjednik Zagrebačkog foto kino saveza i Ivica Nikolac predsjednik Hrvatskog fotografskog saveza, koji je i otvorio izložbu. U kulturnom dijelu programa sudjelovao je Gudački kvartet Rucner. Izložba je otvorena do 26. studenoga o.g. i može se pogledati svakog radnog dana od 9 do 18 sati.

Na izložbi je izloženo 150 fotografija, među kojima posebno mjesto zauzimaju nagrađene i pohvaljene fotografije ovogodišnjih laureata.

Zagreb salon je zasigurno najveća i najznačajnija umjetnička i tradicionalna manifestacija Fotokluba Zagreb. Pripreme za ovogodišnji Salon su zapravo započele još prošle godine, kada je Fotoklub Zagreb raspisao međunarodni natječaj koji je, za sve fotografe svijeta, bio otvoren do 31. srpnja ove godine. Tema Salona je bila slobodna.

Before Rain © Slobodan Simić

Na natječaj se odazvalo 672 autora iz 47 zemalja s 2593 fotografije. Najviše autora zastupljeno je iz Hrvatske (288), Indije (71),Slovenije (64), Srbije (37), Ukrajine (25), potom slijede Finska, Argentina, Ruska Federacija, Velika Britanija, Austrija itd.

Svi stilovi i tendencije u suvremenoj međunarodnoj fotografiji pojavili su se u nevjerojatnom bogatstvu, kao da se radi o izboru za antologiju. Uz velika imena starih majstora došli su i mladi s mnoštvom ideja i obiljem talenta. Možda je perspektiva Zagreb salona upravo u promicanju suvremenog svjetskog fotografskog stvaralaštva.

Međunarodna prosudbena komisija (Mirko Bijuklič-Slovenija, Faruk Ibrahimović-Bosna i Hercegovina, Geza Lennert – Srbija, Branko Marinkov i Ivica Nikolac – Hrvatska) odabrala je 350 fotografija za izlaganje, ponudivši tako kulturnoj publici uvid u cjelovitu lepezu suvremenog svjetskog fotografskog umjetničkog stvaralaštva – različitih stilova, tehnika, žanrova, medija i tendencija.

Odabrane fotografije su istovremeno izložene u pet izložbenih salona i galerija u pet hrvatskih gradova. Uz već spomenutu zagrebačku izložbu sa 150 izloženih fotografija, po 50 fotografija izloženo je na izložbama u Karlovcu, Varaždinu, Splitu i Šibeniku. Time Fotoklub Zagreb nastavlja sjajnu tradiciju koju je započeo sa 14. Zagreb salonom (1968. godine) od kada priređuje međunarodne izložbe fotografija i u drugim gradovima Lijepe naše kao sastavni dio Salona. Tako je do danas , u sklopu Zagreb salona, održano preko 90 međunarodnih izložbi u skoro 30 gradova Republike Hrvatske (Zagreb, Bjelovar, Daruvar, Dubrovnik, Gospić, Hlebine, Ivanec, Karlovac, Koprivnica, Kukljica, Novska, Osijek, Pag, Rijeka, Rovinj, Split, Šibenik, Varaždin i Vinkovci), čime je Zagreb salon postao najveća međunarodna manifestacija kulture u nas.

Na ovogodišnjem Salonu najbrojniji su autori iz Hrvatske (62), Slovenije (21), Indije (15), Srbije (15), Ukrajine (11), Argentine (10). Za najbolje od najboljih, prosudbena komisija dodijelila je ukupno 25 nagrada: Trofej grada Zagreba i Grand prix Fotokluba Zagreb, kao najviša i posebna priznanja, zatim nagrade Fotokluba Zagreb (zlatna, dvije srebrne i tri brončane plakete za pojedinačne fotografije; zlatna, srebrna i brončana plaketa za kolekcije i šest diploma), te Nagrade FIAP-a, Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti (prva, druga i treća nagrada za pojedinačnu fotografiju; prva, druga i treća nagrada za kolekciju i šest pohvala).

Nagrađeno je 25 autora iz 14 zemalja za 15 pojedinačnih fotografija i 10 kolekcija. Najviše je nagrada je dodijeljeno autorima iz Slovenije (6),Hrvatske (5), te po dvije nagrade autorima iz Indije, Srbije i Poljske.

Ivana Milić prima nagradu

Nas, kao organizatore, posebno raduje vidljiva nazočnost domaćih autora. Nacionalna kolekcija je zastupljena velikim brojem sjajnih autora i izuzetno kvalitetnim radovima. Hrvatska fotografija već duže razdoblje uživa zavidan ugled, što potvrđuju i izjave mnogih fotografskih dužnosnika, od kojih mi je najdraža onu koju je prije nekoliko godina izrekao predsjednik FIAP-a, gospodin Emil Wanderscheid iz Luksemburga, „Iznenađen sam velikim napretkom hrvatske fotografije“. Izjava gospodina Wanderscheida nije kurtoazna i uobičajena, o čemu svjedoče nagrade i priznanja koje hrvatski autori osvajaju već niz godina na međunarodnim izložbama pa tako i na ovogodišnjem Salonu.

Žiri je bio mudar i nepristran u svom poslu i otvoren samo za talent i prave vrijednosti. Kod odabira fotografija uzimao je u obzir prvenstveno suvremenost autorskog izričaja, stilsku ili idejnu koncepciju te kvalitet izvedenog dijela, bez obzira na tehniku. Posebno je važno naglasiti da su kompjuterski generirane slike, koje na izložbe ovakvog karaktera stižu u sve većem broju, bile u ravnopravnom položaju s klasičnim fotografijama. Sloboda u izboru tema, medija i tehnika rezultirala je fotografskim radovima različitih stilova, žanrova i različitih postupaka i tehnika izvedbe, pri čemu se svojim umjetničkim izričajem, idejnošću i porukama izdvajaju upravo odabrane, a posebno nagrađene fotografije. Odabir fotografija za izložbe po rečenim gradovima bio je ujednačen i pravilan, čineći Zagreb salon jedinstvenom cjelinom i dajući cjelovitu sliku recentne svjetske fotografske umjetnosti.

Udružena s digitalnom manipulacijom fotografska slika očito će i u slijedećem godinama odigrati važnu, ako ne i presudnu ulogu u promišljanju umjetnosti. U tom smislu Zagreb salon od izuzetnog je značaja, jer predstavlja još jedan u nizu reprezentativnih fotografskih prikaza, toliko rijetkih na našem području.

Sloboda u izboru tema, medija i tehnika rezultirala je fotografskim radovima različitih stilova, žanrova i različitih postupaka i tehnika izvedbe, pri čemu se svojim umjetničkim izričajem, idejnošću i porukama izdvajaju upravo odabrane, a posebno nagrađene fotografije. Odabir fotografija za izložbe po rečenim gradovima bio je ujednačen i pravilan, čineći Zagreb salon jedinstvenom cjelinom i dajući cjelovitu sliku recentne svjetske fotografske umjetnosti.

Likovni je postav (autor izložbe u Zagrebu – prof. Zdenko Kuzmić) iznimno pregledan i logičan, čime je podignuta kakvoća samih izložaka i likovnost izložbe. Kreativnost, inventivnost i maštovitost obilježja su radova većeg dijela izlagača. Najviše su zastupljeni radovi iz domene life i dokumentarne fotografije s naglašenom socijalno-političkom dimenzijom, fotografije koje vrlo dobro komentiraju svakodnevicu, među kojima se izdvajaju one s ironičnim stavom prema svom okruženju ili vlastitoj umjetnosti. Potom slijede fotografije prirode, romansiranog krajolika, portreta, akta, arhitekture, te eksperimentalna i apstraktna fotografija.

Važnu komponentu općeg dojma Salona čine njegov vizualni identitet, katalog, plakat i pozivnica što je vrlo maštovito, pregledno i vizualno-grafički dojmljivo dizajnirao Zlatko RebernjaK (Forma Ultima). Katalog, pored tekstualnog djela s podacima o samoj izložbi, sadrži reprodukcije 190 najuspjelijih fotografija.

Katalog salona

Da zaključimo. Ovogodišnji Salon je zasigurno manifestacija svjetskog ugleda. To je zaista kvalitetna, ili bolje rečeno, to su zaista kvalitetne i dobre izložbe. Mogu ustvrditi da je ujedno i ugledna europska izložba. Ali ne zbog žirija, koji je zasigurno, na svoj način, dao oblik ovogodišnjem Salonu, već zbog fotografskih umjetnika iz cijeloga svijeta koji su počastili Zagreb salon svojim najboljim umjetničkim radovima.

To je vrlo kvalitetna izložba i po svom općem umjetničkom dojmu, izložba koja je sačuvala dignitet Fotokluba Zagreb, samog grada Zagreba i Hrvatske, kao i kontinuitet svog održavanja. Ovom izložbom nastavljamo slavnu tradiciju Kluba amatera fotografije, utemeljenoga 1892. godine pod okriljem Društva za umjetnost i obrt, čime je Zagreb istodobno s Bečom i Londonom postao Europsko fotografsko središte. Zagreb salon je, već punih 98 godina, još tamo od 1910, svjetski poznat izložbeni prostor na kojem su izlagali najpoznatiji svjetski fotografski majstori. Od 1951. godine održava se bijenalno, a od 1962. godine nosi svoje sadašnje ime - Zagreb salon.

Salon je rezultat velikog truda i volonterskog rada Organizacijskog odbora Fotokluba Zagreb i vanjskih suradnika, uz potporu i pomoć pokrovitelja Salona, prije svega Ministarstva kulture Republike hrvatske, Gradskog poglavarstva grada Zagreba, Hrvatskog foto saveza i Zagrebačkog foto – kino saveza.

Ponosni smo na Fotoklub koji, tako reprezentativno, nosi ime našega grada, jer je svojim dosadašnjim radom pokazao i dokazao da može djelovati promičući nacionalnu fotografiju držeći se svjetskih kriterija. A to su mogli postići jer dobro znaju što znači ne spavati na lovorikama, već neprestano raditi i učiti. U Fotoklubu Zagreb nema mladih i starih. Ima samo vrlo dobrih i - malo boljih. I svi zajedno su entuzijasti. Upravo zahvaljujući njihovu entuzijazmu Zagreb i Hrvatska imaju ovakvu međunarodnu izložbu.

Vinko Šebrek

predsjednik Fotokluba Zagreb

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 21.11.2008.