2 u 1

Izložba fotografija IRENA MATOŠEVIĆ, AFIAP, IIFKZ

Galerija Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3, Zagreb od 28. listopada (otvorenje u 19 sati) do 10. studenog 2008.

© Irena Matošević2 u 1 izložba je fotografija koje čine samo dio širokog i bogatog opusa mlade i nadarene umjetnice Irene Matošević. Njezina je pojava obogatila hrvatsku fotografiju novim kvalitetama. Posredstvom njezinih fotografija mnogi će zamijetiti jedan drukčiji put, nov pristup koji s vremenom oblikuje njezinu stvaralačku osobnost. A njezin likovni pristup je skűp karakterističnih, osobito značajnih i prepoznatljivih detalja kojima opisuje svoje kreacije.

Raznoliki su i mnogi utjecaji kojima je Irena upotpunila svoje stvaralaštvo, oblikovavši i obogaćujući svoj stilski izraz. Jedna od njezinih osnovnih značajki je obilno nadahnuće kulturnom i fotografskom baštinom sredine u kojoj su se događali njezini fotografski iskoraci – u Fotoklubu Zagreb.

© Irena MatoševićUpravo će u toj sredini shvatiti onaj pravi pojam fotografske umjetnosti. Stoga je vidljivo da na temelju dobre tradicije nastavlja i nadograđuje svoje vizualne senzacije. Štujući disperznost suvremenih tendencija i interesa u potpunosti oslobađa svoju otvorenost prema jednom drukčijem i novom artističkom izrazu.

Ona majstorski vlada tehnikom svoje umjetnosti i stvara djela u potpunom suglasju sa svjetskom suvremenom fotografskom produkcijom.

Studioznost teme, životnost i smjelost viđenja, karakteristike su koje dolaze do izražaja u svakom od izloženih radova. Raspon motiva nije mali, a u njima, osim sadržaja, želi i uspijeva prikazati djelovanje svoje unutrašnje snage, dinamičnost atmosfere, snagu opservacije i smisao značenja. Doista, postavlja veoma visoke ciljeve koje je, na sreću naše fotografije, uspjela i dosegnuti.

© Irena MatoševićKažemo kako je svaka "prava" fotografija uvijek dokument vremena u kojem je nastala, ali i kako mnoge od njih dobiju svoj puni smisao tek u trenutku kada i same čine dio jednog novog događaja. Tek tada njihove poruke daju upravo tom događaju punu vrijednost. A u fotografijama Irene Matošević sve to i nalazimo, pa stoga u njima i uživamo. Jer uživati u fotografskom djelu znači uživati u originalnom govoru stvaralačke ličnosti koja nam se likovno obraća vlastitim načinom.

Primjećujem kako se u nje nastavlja ono neprekidno uzlazno kretanje, ono sjajno i uspješno otkrivanje tajni nastanka djela, proces koji nas i večeras na ovoj izložbi obdaruje zadovoljstvom.

prof. Zdenko Kuzmić

O autorici

Irena Matošević rođena je 1971. godine u Zagrebu. Diplomirala je 1997. godine na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu. Fotografijom se amaterski počela baviti od 1998. godine učlanjenjem u Fotoklub Zagi-Foto u Zagrebu, a zatim 2002. prelazi u Fotoklub Zagreb, gdje djeluje i danas

© Irena MatoševićU vremenu od 2002. do danas, izlagala je na preko pedeset izložbi u zemlji i inozemstvu (Albanija, Austrija, Belgija, Češka, Finska, Italija, Japan, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija i Velika Britanija) gdje osvaja niz nagrada i priznanja.

Godine 2007. u sklopu proslave Svijet u Zagrebu na temu Godina ruskog jezika održala je samostalne izložbe fotografije naslovljene Ruski zavičaj u Gradskoj knjižnici na Starčevićevu trgu u Zagrebu, kao i u Kostanju.

Do danas samostalno je izlagala u Zagrebu (2000., 2001., 2003., 2007., 2008.), Varaždinu (2001.), Mariboru (2001.), Grazu (2003.) te u Samoboru (2004.), Zlataru (2004.), Novoj Gorici (2006.) i Kostanju (2007.).

© Irena MatoševićZa postignute izlagačke rezultate dobitnica je zvanja Istaknuti izlagač Fotokluba Zagreb (IIFKZ) i zvanja AFIAP (Artist FIAP-a), Međunarodne federacije za fotografsku umjetnost.

Irena Matošević je izrazita pripadnica novog, mladog naraštaja nadarenih fotografskih umjetnika koja se početkom stoljeća pojavljuje u Fotoklubu Zagreb i u hrvatskoj fotografiji.

Živi i radi u Zagrebu.

Mr. Vladko Lozić

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 28.10.2008.