Živjela fotografija 2010

Tradicionalna 12. izložba članova Fotokluba Zagreb

© Neda RačkiU utorak 16. veljače, u 19 sati, u Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3, otvara se tradicionalna izložba članova Fotokluba Zagreb pod nazivom „Živjela fotografija 2010“. Izložba se odražava već 12 godinu uzastopce u sklopu klupske priredbe „ Fašnik u Fotoklubu Zagreb“.

Na natječaj Fotokluba Zagreb za izložbu pristiglo je 130 fotografija ( svaki autor je mogao sudjelovati samo sa 2 najbolje fotografije) od 65 autora. Izložba traje do 5. ožujka.

Žiri u sastavu Vladko Lozić, Irena Matošević i Vinko Šebrek su pregledali sve pristigle radove i za izložbu su odabrali 130 fotografija, odnosno po jedan rad od svakog autora, a dodijelio je nagrade za najuspjelije fotografije.

Prva nagrada: Neda Rački za fotografiju „Dva svijeta“;

© Maja Jokić

Dvije Druge nagrade: Maja Jokić za fotografiju „Blef“
Miljenko Marotti za fotografiju „Pustinjski tragovi i mjesec“

© Miljenko Marotti

Tri Treće nagrade: Maja Hrnjak za fotografiju: „Mlijeko“
Radoja Ivičić za fotografiju: „Okviri svakodnevnice“
Ksenija Španec za fotografiju: „Promatrač“.

Živjela fotografija je zapravo natjecateljska izložba fotografija članova Fotokluba Zagreb. Naoko je ista kao sve ostale klupske izložbe, a ipak nije. Ova je izložba drukčija, opuštenija, radosnija, strastvenija. Kada je prije desetak i više godina Klub oblikovao svoj Likovni program, odlučili su se za veći broj natjecateljskih izložbi, s tim da na jednoj od njih natjecanje protekne više opušteno, radosno, čak i otkačeno. Neka vrst fotografskih Olimpijskih igara Kluba, premda. Klupska aktivnost i kreativna produkcija njenih članova nema nikakve veze sa športom.

© Radoja Ivičić

Doista ima ljepote u Olimpijskoj izreci „Nije važno pobijediti, važno je sudjelovati“, jer ne mogu biti svi pobjednici, odnosno da bi netko bio pobjednik valja imati konkurenciju, a konkurencije nema u onom nemilosrdnom ozračju koje stvara svako natjecanje. Zato je otac modernih olimpijskih igara, Francuz Pierre de Coubertin, i zamislio igre kao spoj dvaju načela: „Nije važno pobijediti, važno je sudjelovati“ i „Citius, altius, fortius ( brže, više snažnije).

© Maja HrnjakNaoko su ta dva načela nespojiva, jer ako natjecanje ima pobjednika onda je važno i pobijediti. Ipak Coubertin ih je povezao i stvorio sportsko načelo koja doduše pobjednicima daje medalje, ali jednako slavi svakoga natjecatelja, što se najbolje vidi u završnoj priredbi kad igre završavaju u općoj radosti pobjednika i poraženih. U nekoj vrsti fašničkog raspoloženja. Zato je Fotoklub Zagreb osmislio ovu izložbu u karnevalsko doba, u doba ludorija, zezanja i smijeha.

''Živjela Fotografija'' je ujedno i prva natjecateljska godišnja izložba Kluba u godini, kojoj slijede još tri slične izložbe: Zagreb i Zagrepčani, Najkolekcija i Najfotografija. Međutim, natječaj i izložba „Živjela fotografija“ su liberalniji od ostalih, jer svaki natjecatelj mora imati barem jednu fotografiju na izložbi. To je ta olimpijska masovnost. Svaka država šalje barem jednoga natjecatelja, bez obzira na njegove sportske sposobnosti. I u takvoj konkurenciji vrhunskih športaša i neambicioznih amatera pobjeđuje onaj koji može brže, više i snažnije. Tu poraženi čestita pobjedniku, a pobjednik poraženom.

© Ksenija ŠpanecFotoklub Zagreb je to prenio na fotografiju. Svaki fotograf je zasebna cjelina i on na ovoj izložbi sudjeluje kako bi pokazao što radi; kako bi rekao – evo me, i ja sam uhvatio jedan trenutak života u svome objektivu! Ništa nije zadano, ništa nije ograničeno, na izložbi vlada radost fotografiranja!

Zato su ovu izložbu i spojili sa druženjem koje su naslovili – „Fašnjik u Fotoklubu Zagreb“, na kojoj se između ostaloga, dodjeljuju nagrade i za najkreativnije maske. Na otvaranju takve dvostruke izložbe, Klub postaje mjesto druženja svih članova kao i članova njihovih obitelji, prijatelja, kolega...

Tako je izložba „Živjela fotografija“ postala i izložba fotografija, i izložba krabulja, i izložba nezaboravne radosti druženja. „Brže, više, snažnije”… bez obzira što su nagrade za najbolju fotografiju i najbolju masku važne, one su nevažne u odnosu na ono fašničko klupsko veselje. Jer važno je natjecanje, važnije je druženje, a najvažnije je ona radost koje takvo druženje donosi svima sudionicima.

Vinko Šebrek
Predsjednik Fotokluba Zagreb

Kategorija: 
Foto Događanja

Objavljeno: 15.02.2010.